/** * */

De Havilland Airco DH.3

De Havilland Airco DH.3
Enlarge
De Havilland Airco DH.3
De Havilland Airco DH.3
Omschrijving: tweedekker
Gebouwd door: Airco
Bouwjaar: 1916
Functie: lange afstand dagbommenwerper
Max. snelheid: 153 km/u (boven zee)
Motor (type / vermogen): DH.3: 2× Gnome Monosoupape / 100 pk (75 kW). DH.3a: 2× Beardmore zuigermotor / 120 pk (89 kW)
Plafond:
Actieradius: 8 uren
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

18,54 m / 11,23 m / 4,52 m; 73,67 m²
Gewicht: 1805 kg (leeg), 2635 kg (max.)
Bemanning: 3
Wapensystemen: 2x cal .303 Lewis
Aantal gebouwd: 2 (1x DH.3 en 1x DH.3a)
Gebruik: Royal Flying Corps
Bijzonderheden:

Vaak ontbreekt in de opsomming van de vliegtuigen die door de Aircraft Manufacturing Company – Airco zijn gebouwd de De Havilland Airco DH.3. Een waarschijnlijke reden is dat het vliegtuig nooit operationeel is geweest. De DH.3 is echter het vermelden waard omdat het één van de eerste vliegtuigen met twee motoren was.

De DH.3 werd in 1916 ontworpen om te dienen als lange-afstands-dagbommenwerper. Het eerste prototype (de DH.3) werd voorzien van twee William Beardmore and Company motoren met een vermogen van 89 pk. De twee motoren werden geplaatst in de pushopstelling. Om te voorkomen dat het vliegtuig bij de landing voorover zou kantelen werden twee wielen vlak bij de neus geplaatst. Deze zouden bij een juiste landing niet de grond raken. Daarvoor was de DH.3 voorzien van een hoofdlandingsgestel en een skid bij het staartstuk.

Verbeterde versie

Aangezien het Ministerie van Oorlog het toestel niet zag zitten werd een tweede prototype gebouwd, de DH.3A. Deze had zwaardere motoren, namelijk twee 160 pk William Beardmore and Company motoren. Hiervan werden 50 exemplaren besteld voor het Royal Flying Corps. Het order werd echter voortijdig geannuleerd. Het tweemotorige concept werd alsnog door het Royal Flying Corps beschouwd als kansloos.

Later werd echter als nazaat van de DH.3 een andere tweemotorige bommenwerper door Geoffrey de Havilland ontworpen, de DH.10.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/De_Havilland_Airco_DH.3"
Personal tools