/** * */

Warasdiner

Enlarge
SMS Warasdiner (Torpedobootjager)
Land: Oostenrijk-Hongarije
Klasse: Warasdiner-klasse (1 schip, SMS Warasdiner)
Waterverplaatsing (toegelaten tonnen): ?
Afmetingen (lengte / breedte / diepgang): 67,13 m / 6,25 m / 1,8m
Bewapening (kanons / torpedobuizen): 2 x 6,6 cm L/45 4 x 6.6 cm L/30 / 4 x 45 cm torpedobuizen
Pantser (gordel / dek / hoofdgeschutstorens): ?cm
Voortstuwingsinstallatie (ketels / machines):
Totale APK:
Brandstofvoorraad: kolen
Prestaties (snelheid / actieradius): 30 knopen
Bemanning: 70
Gebouwd door: SST
Opdracht verstrekt:
Kiel gelegd: apr. 1911
Tewaterlating: 1912
In dienst gesteld: 28 augustus 1914
Einde: 1921, gesloopt


De SMS Warasdiner was een Oostenrijks-Hongaarse torpedobootjager die gebouwd was voor de Chinese Marine, maar met het uitbreken van de oorlog geconfisqueerd door de K.u.K. Marine.

Ontwerp en bouw

In 1908 besloot China om een vlootbouwprogramma op te starten dat de Chinese marine aanzienlijk moest versterken. Al snel bleek dat de Chinese scheepswerven bij lange na niet konden voldoen aan de gestelde eisen en levertijden werd er besloten om schepen te bestellen in het buitenland. De Chinese admiraliteit ging op bezoek bij verschillende marinebases en zo ook bij de Oostenrijks-Hongaarse marinebasis te Pula (ook bekend al Pola). De Chinese delegatie was onder de indruk van de K.u.K. marine en bestelde (mede vanwege de korte levertijd en de prijs van de werven) een aantal schepen. Hierbij zat de torpedobootjager Lung Tuan. De Lung Tuan was gebaseerd op de Oostenrijks-Hongaarse Huszárs klasse. Men nam het ontwerp en de motoren over van de Oostenrijks-Hongaarse klasse, maar nam bijzonder genoeg geen bewapening over. De bewapening werd besteld bij de Engelse firma Elswick. Net als bij de Huszárs klasse, had het schip vier Engelse Yarrow stoomketels, welke 2 schroeven aandreven. Door technische ontwikkelingen was de het schip iets sneller dan de Huszárs klasse (30 tegen 28 knopen). Begin 1911 werd de Lung Tuan op stapel gezet en halverwege 1912 werd de eerste proefvaart gehouden. Door de revolutie in China werd het schip niet afgebouwd omdat de nieuwe Chinese regering het schip niet wou betalen. Daardoor bleef het nog niet volledig afgebouwde schip bij de SST werf (Stabilimento Tecnico Triestino) liggen.

SMS Warasdiner

Toen op 28 juli 1914 de eerste wereldoorlog uitbrak herinnerde de Oostenrijks-Hongaarse marineleiding zich dat er nog een bijna afgebouwde torpedobootjager klaarlag bij de SST werf. Meteen werd de Lung Tuan naar Pula gesleept waar het op 1 augustus aankwam en daar van bewapening voorzien. De Oostenrijks-Hongaarse marine pas de bewapening aan, daar zij geen Engelse maten aanhoudt. Hierdoor krijgt het schip de volgende bewapening: Twee maal 6,6 cm L/45 Skoda kanonnen, vier maal 6.6 cm L/30 kanonnen en nog eens 4 torpedobuizen van 45cm. Dit alles is al gereed op 28 augustus 1914 en men neemt dan ook meteen het schip in dienst als de SMS Warasdiner. Het schip vormt de enige in zijn klasse, al zijn de verschillen miniem met de Huszárs klasse. De Warasdiner doet de gehele eerste wereldoorlog dienst bij de Oostenrijks-Hongaarse marine als verkenner, mijnenleger en konvooischip. Noemenswaardige acties zijn het tot zinken brengen van de Franse onderzeeër Frésnel op 5 december 1915. Op 2 augustus 1916 neemt de Warasdiner samen met de Wildfang deel aan beschietingen van het Italiaanse Molfetta, waarna ze zich terugtrekken met de gevechtsgroep Aspern (bestaande uit de Aspern en 2 kleinere vaartuigen). Op de terugweg naar eigen haven komt deze groep in een zeeslag met de Italiaanse torpedobootjagers Nino Bixio, Nievo, Pilo, Abba, Mosto, Ardente en de Indomito. In februari 1918 komt de Warasdiner tijdens een hevige sneeuwstorm in botsing met de SMS Herzegovina waarbij haar achterzijde beschadigd raakt. Ze ligt de rest van de oorlog in de werf van Pula, waar de Italianen haar na de oorlog vinden. De Italianen nemen het schip op in haar marine, maar door het geallieerde marinecommando in 1920 wordt het Italië verboden het schip te bezitten en moet zij het slopen omdat het oorlogsbuit was en geen vaartuig van de eigen marine. Zodoende is het schip in 1921 gesloopt.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Warasdiner"
Personal tools