/** * */

Sylvain-Eugene Raynal

Sylvain Raynal na WO1, met al zijn decoraties
Sylvain Raynal na WO1, met al zijn decoraties

Inhoud

Jeugd en opleiding

Sylvain Eugène Raynal werd op 3 maart 1867 geboren in Bordeaux en groeide op in een familie van Protestantse handwerkslieden. Hij ging naar school in Saint-Maixent en bezocht het gymnasium in Angoulème. Hierna koos hij voor een militaire loopbaan en meldde zich als student bij de Militaire Academie. Nadat hij afgestudeerd was kwam hij in dienst bij generaal Adolphe Guillaumat.

Slag aan de Marne

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog was Raynal commandant van het 7e Régiment de tirailleurs Algériens, dat ingezet werd bij de slag aan de Marne. Daar werd hij in september 1914 aan zijn schouder gewond door een mitrailleurkogel. In december werd hij opnieuw, ernstiger, gewond toen zijn commandopost door een granaat werd getroffen. Hij wordt 10 maanden lang in een ziekenhuis behandeld en verpleegd. Daarna is hij weer geschikt voor de frontdienst. Op 1 oktober 1915 arriveert hij weer op zijn post, maar raakte een paar dagen opnieuw gewond door een shrapnellkogel. Hij kreeg voor zijn verdiensten het officierskruis van het Légion d'Honneur en de oorlog scheen voor hem afgelopen te zijn.

Slag om Verdun

Begin 1916 zocht het Franse ministerie van oorlog officieren die niet meer geschikt waren voor de frontdienst om als vestingscommandant te dienen, teneinde zo gezonde officieren te kunnen vrijmaken. Raynal meldde zich vrijwillig en verzocht in Verdun te mogen worden ingezet. Dat verzoek werd ingewilligd: hij kreeg het commando over het Fort de Vaux. Nadat zijn garnizoen het fort, na wekenlange zware bombardementen en dagenlange verbitterde gevechten gecombineerd met een gebrek aan water, in de avond van 7 juni moest opgeven (Raynal was zó uitgeput dat hij in het capitulatiedocument per abuis op 7 mei dateerde) werd hij door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt. In Frankrijk, en vooral in Bordeaux, werd hij als een held vereerd.

Na Verdun

Zijn krijgsgevangenschap begon op 11 juli in de Citadel van Mainz. Op 5 november werd hij overgebracht naar Stressburg (Oostpruisen) en vanaf 30 maart 1918 in een interneringskamp te Interlaken. Op 4 november 1918 kwam hij vrij. In 1920 werd hij benoemd tot stadscommandant van Mainz. In 1927 werd hij gepensioneerd. Hij verhuisde dan naar Boulogne-Billancourt bij Parijs, waar hij in 1939 overleed, 72 jaar oud.

(bron: vertaald en bewerkt van de Franse Wikipedia)

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Sylvain-Eugene_Raynal"
Personal tools