/** * */

Sturmpanzerwagen A7V-U

Sturmpanzerwagen A7V-U
Omschrijving: Zware tank
Ontworpen door: Joseph Vollmer
Gebouwd door: Daimler Benz
Bouwjaar: 1917 - 1918
Lengte: 8,39 m
Breedte: 4,71 m
Hoogte: 3,35 m
Gewicht: 40 ton
Pantser: 15 mm
Snelheid (op wegen): 12 km/h
Rijbereik: 70 km
Motor (type / vermogen): 2x Daimler 4 cilinder / 100 Pk
Bemanning: 18 (Piloot, copiloot, twee techniekers, schutter kanon, lader kanon, zes schutters machinegeweren en zes laders machinegeweren.)
Hoofdbewapening: Belgische 57 mm Maxim-Nordenfeldtkanon.
Secundaire bewapening: 6x 7,92 mm MG 08 machinegeweren
Aantal gebouwd: 1
Gebruik: Duitsland (nooit)
Varianten: 3, A7V-U, A7V-U-2 en de A7V-U-3

Inleiding

De Sturmpanzerwagen A7V-U staat voor "Abteilung Verkehrswesen A7V - Umlaufende Kette" en was een Duitse tank die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ontwikkeld. Deze tank zou betere prestaties moeten leveren dan zijn voorganger, de A7V. Deze A7V werd in 1916 de eerste Duitse operationele tank in de geschiedenis. Bij inzet op het slagveld bleek deze tank echter een aantal vervelende gebreken te vertonen: ten eerste kon hij door zijn lage onderstel en niet afgeschuinde neus slecht loopgraven oversteken, in tegenstelling tot zijn Britse tegenhanger met sterk oplopende neus, en de Franse tanks met hun uitstekende voorwielen die zich met de neus uit loopgraven konden werken, zoals de zware St Chamond. Ook bevond het enige kanon zich centraal op de neus waardoor de tank kwetsbaarder was omdat de traverse beperkt bleef. De A7V kon eigenlijk alleen vooruit schieten, terwijl de Britse Mark tanks door de beide 6 pounder kanonnen (Male versie) die in de beide barbettes geplaatst waren bijna in elke richting vuur konden geven. De A7V moest daarvoor steeds manouvreren.

Daarom besloot men na de start van de productie van de A7V het ontwerp aan te passen. Vier afgeleide ontwerpen werden gemaakt: Projekt 1, een verlengde A7V met een 77 mm kanon en als secundaire wapens 20mm snelvuurkanonnen, Projekt 2, een verkorte versie van de A7V met twee antitankmachinegeweren en twee machinegeweren, de A7V-A (A7V-Abändert) met twee koepels in de hoeken van de tank, en de A7V-1 met een koepel op de het dak. Geen enkel project kwam verder dan de tekentafel of het houten model.

De A7V-U

De A7V-U was een aangepaste kopie van de Britse Mark II.
Enlarge
De A7V-U was een aangepaste kopie van de Britse Mark II.

In april 1917 werd bij Arras de eerste Britse tank veroverd door de Duitsers, een Mark II tank, waarna Ludendorff het bevel gaf om een nieuwe tank te ontwikkelen gebaseerd op deze Mark II, maar met een veel groter klimvermogen. Op 1 september 1917 werd de opdracht gegeven aan Daimler-Benz voor een prototype van de nieuwe tank, ondertussen A7V-U genoemd, te bouwen. Ondertussen bleef de A7V in productie. Op 3 maart werd de beslissing genomen om de productie van de A7V te staken en over te gaan op de productie van de nieuwe en "betere" A7V-U tank (men aanvaardde hem als betere tank, terwijl de testen nog niet eens hadden plaatsgevonden!).
De A7V-U was een Duitse kopie van de Mark II tank, zoals Ludendorff het eiste. De parallellogramvormige rupsbanden liepen over de tank heen en aan beide zijden werd een barbette gebouwd waarin een 57 mm Maxim- Nordenfeldtkanon werd geplaatst dat zich kon richten naar de neus en zijkanten, zoals de Mark II. In tegenstelling tot de Mark II werd de A7V-U voorzien met schokdempers, namelijk de loopwielen met schokdempers afkomstig uit de A7V. Vooraan in de neus zat geen machinegeweer, maar er werd wel in iedere zijkant een MG08 machinegeweer gebouwd tussen de neus en de barbette. Bovenop werd een cabine geplaatst met vier machinegeweren: twee in de voorkant en iedere zijde één. De commandant en de bestuurder zaten vooraan in de neus en niet in de cabine. In het hellend vlak van de neus, tussen het loopwerk, zaten de twee kijksleuven. In de cabine zaten de schutters van de vier machinegeweren, terwijl de overige twee onderin stonden voor de machinegeweren in de zijkanten. De twee 100pk zware Daimler 4-Cilinder motoren werden achterin geplaatst, terwijl de motoren in de Mark tanks in het midden stonden. De achterkant van de A7V-U liep niet naar binnen zoals bij de Mark tanks, maar hellend en parallel aan de rupsbanden.

Problemen en afloop

Na de bouw van het prototype werd de tank getest, maar de resultaten vielen ernstig tegen. Omdat het zwaartepunt zo hoog mogelijk was gelegd (zodat de tank eenvoudiger hindernissen kon overwinnen) was de A7V-U nog instabieler dan de A7V. Zó instabiel zelfs dat de tank bij de test kantelde tijdens het remmen. Ook kantelde hij tijdens het draaien op onstabiele grond. Bovendien haalde hij de bedoelde topsnelheid van 16 km/u niet door de hoge rijweerstand en kwam slechts tot 12 km/u. Er werden uiteindelijk aanpassingen gedaan zodat twee varianten ontstonden: de A7V-U-2 en A7V-U-3. De A7V-U-2 werd voorzien van kleinere barbettes en de cabine op het dak werd weggelaten, terwijl de A7V-U-3 daaraan identiek was maar met cabine op het dak. Hierdoor hoopte men het gewicht beter te verdelen. Maar ondertussen kwam het einde van de oorlog in zicht en werd het A7V-U project gestaakt op 12 september 1918. Geen enkel exemplaar overleefde de oorlog.

Duitse militaire voertuigen tijdens de Eerste Wereldoorlog

Ken jij een voertuig dat niet in de tabel staat? Klik dan hier en ga in overleg om het voertuig toe te voegen aan de tabel. Wij danken je zeer!

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Sturmpanzerwagen_A7V-U"
Personal tools