/** * */

Slag om Jeruzalem

De Slag om Jeruzalem vond plaats in de buurt van Jeruzalem tussen 8 en 26 december 1917, tussen de troepen van het Ottomaanse Rijk en de troepen uit het Verenigd Koninkrijk, Brits-Indiƫ, Australiƫ en Nieuw-Zeeland. Het Egyptische Expeditieleger onder leiding van opperbevelhebber van Palestina Edmund Allenby had de Derde Slag om Gaza op 7 november 1917 gewonnen, gevolgd door de overwinning van de Slag om de Mughar Berg. Het volgende doel was Jeruzalem. Allenby versterkte zijn linkerflank op Jaffa en de rechterflank op de heuvels van Judea. De bevelhebber van de Ottomaanse troepen was Erich von Falkenhayn; met plannen voor een tegenoffensief tegen Allenby. Von Falkenhayn had op verschillende heuvels fortificaties gelegd, waaronder de berg van Deir Yassin.

Erich von Falkenhayn begon met aanvallen op de linies van Allenby op 8 december 1917. Allenby kon zijn troepen verzamelen en zond het XXe Corps, onder bevel van Philip Chetwode, om Jeruzalem te veroveren. Chetwode viel aan uit twee kanten. De eerst aanval vond plaats in het westen van Jeruzalem. Een tweede aanval in het zuiden van Bethlehem. De Ottomanen verdedigden zich fel. Maar ondanks alle defensieve acties, werd het Ottomaanse leger verslagen en viel Jeruzalem op 9 december 1917. Hoewel Allenby een goede ruiter was, reed hij niet triomfantelijk de stad binnen maar stapte op 11 december 1917 te voet Jeruzalem binnen, uit respect voor de heilige stad. In het Verenigd Koninkrijk werd de verovering van Jeruzalem gezien als vervulling van de middeleeuwse kruistochten. Zo publiceerde "Punch Magazine" een strip van Richard I van Engeland met de tekst "At last my dream comes true" (Eindelijk komt mijn droom uit).

Maar de oorlog bij Jeruzalem was nog niet over. Na de val was het Ottomaanse legermoreel ernstig gedaald. Toch vonden er op verschillende heuvels rond Jeruzalem gevechten plaats. Op 25 december vielen de Ottomanen weer aan met als doel Jeruzalem te kunnen terug veroveren. Maar de Britten konden de aanval dwarsbomen met ernstige verliezen in het Ottomaanse leger van Von Falkenhayn. De overwinning zorgde ervoor dat de geallieerde troepen terug hoop hadden na het verlies van de Slag bij Caporetto en de Russische terugtrekking uit de oorlog door de Oktoberrevolutie. De Campagnes in Mesopotamiƫ werden geannuleerd zodat het leger van Allenby werd versterkt. Dit zorgde ervoor dat de Ottomanen voorgoed uit Palestina werden verdreven na de Slag bij Megiddo, tussen 19 en 21 september 1918.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Slag_om_Jeruzalem"
Personal tools