/** * */

Prins Louis van Battenberg

Prins Louis van Battenberg (Louis of Battenberg, eig. Ludwig Alexander von Battenberg) was een Brits marineofficier van Duitse afkomst, * Graz (Oostenrijk), 24 mei 1854, † Londen, 10 sept. 1921. In 1868 werd hij genaturaliseerd tot Brits staatsburger, trad in dienst van de Royal Navy en bekleedde ten slotte van 1912-14 de hoogste functie bij de Britse marine, die van First Sea Lord (chef marinestaf annex opperbevelhebber zeestrijdkrachten).

Hij trouwde in 1884 met Viktoria Alberta Elisabeth Mathilde Marie van Hessen (1863-1950), een kleindochter van koningin Victoria. Een van hun kleinkinderen is Prins Philip, de echtgenoot van de Britse koningin Elisabeth II.

Prins Louis werd in 1891 kapitein ter zee, in 1902 directeur van de marine-inlichtingendienst, in 1911 commandant van de 3de en 4de divisie van de Homefleet, in 1911 Second en in 1912 First Sea Lord.

Een mobilisatieoefening in juli 1914 was nauwelijk beëindigd of Battenberg kreeg als direct verantwoordelijke de opdracht van de First Lord of the Admiralty (minister van Marine), Winston Churchill, de vloot in opperste staat van paraatheid te houden; oorlog met Duitsland zou een kwestie van dagen zijn. Inderdaad volgde op 4 augustus de Britse oorlogsverklaring.

Battenbergs carrière in oorlogstijd was echter van korte duur, nauwelijks drie maanden. Hij werd het slachtoffer van een tegen hem gerichte hetze in de pers, als zou hij een Duitse spion zijn omdat hij Duitse voorouders had en Engels sprak met een Duits accent. Battenberg zelf was verbijsterd.

Hij was niet zo geslepen als de Engelse koning George V, ook al met Duitse wortels, die op het juiste moment afstand had gedaan van zijn Duitse titels, en zijn familienaam, Saksen-Coburg-Gotha, veranderd had in Windsor. Battenberg daarentegen liet eerst een storm van kritiek over zich heenkomen, hield zelfs zijn Duitse landgoederen aan tot 1917, voordat hij ten slotte zijn ontslag aanbood op 29 oktober 1914. Hij werd opgevolgd door John Arbuthnot Fisher, die terugkeerde.

In 1917 deed de prins afstand van zijn Duitse titels en veranderde – rijkelijk laat – zijn naam in Mountbatten, waarna hij werd verheven tot 1ste markies van Milford Haven.

Bron: http://www.firstworldwar.com/bio/battenberg.htm; Meyers Lexikon 1924; Harmsworth's Universal Encyclopedia.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Prins_Louis_van_Battenberg"
Personal tools