/** * */

Paul von Rennenkampf

Rennenkampf
Afbeelding:Rennenkampf.jpg
Paul von Rennenkampf
Namen voluit
Paul (Pawel)
Geboortejaar/datum
1853
Sterfjaar/datum
1918
Eenheden (* = bevelhebber)
{{{eenheden}}}
Korte omschrijving
Russische generaal

Paul (Pawel) von Rennenkampf (1853-1918) was een Russische generaal die 40 jaar in het Russische leger diende.

Op 19-jarige leeftijd nam hij dienst in het Russische leger en volgde zijn opleiding op de Nikolaevsky Militaire Academie in St. Petersburg van 1879 t.e.m. 1882. Hij maakte snel carrière en werd in 1882, na zijn opleiding, aan de generale staf toegevoegd. In 1900 werd hij tot generaal bevorderd.

Tijdens de Boxeropstand in China (1900) was hij de commandant van een cavaleriedivisie en was in die hoedanigheid verantwoordelijk voor het veroveren van twee steden: Tsitsihar en Jilin. Ook nam Rennenkampf deel aan de Japans-Russische oorlog van 1904/05. In de slag om Mukden (Korea) raakte hij in conflict met generaal Samsonov, omdat, volgens Samsonov, Rennenkampf weigerde hulp te bieden tijdens het gevecht.

De Eerste Wereldoorlog

Rennenkampf leidde de eerste Russische aanval tegen Oost-Pruisen in augustus 1914 bij Gumbinnen maar leed later een zware nederlaag bij Tannenberg nadat hij het contact verloor met de troepen van, wederom, generaal Samsonov. Bij de Slag bij de Mazoerische Meren (september 1914) leed hij zware verliezen.

De Slag bij Lodz (november 1914) waarbij het quasi omsingelde XXVde Duitse Korps wist te ontsnappen werd zijn laatste militaire actie. Hij werd ontslagen.

Nadat hij weigerde het bevel te nemen over een eenheid van het Rode Leger werd hij door de Bolsjewieken terecht gesteld.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Paul_von_Rennenkampf"
Personal tools