/** * */

Paul Pau

De Franse generaal Paul Marie César Gérald Pau werd geboren op 29 november 1848 te Montélimar. Hij is vooral bekend door zijn daden in het begin van de Eerste Wereldoorlog, toen hij reeds een veteraan was.

In de Frans-Duitse Oorlog van 1870/71 verloor Pau in 1870 bij Fröschweiler een hand, maar dat weerhield hem er niet van tot aan de wapenstilstand door te vechten. In 1897 werd hij brigadegeneraal, kreeg in 1903 de leiding van een divisie en werd in 1909 lid van de Opperste Oorlogsraad.

Hij genoot al van zijn pensioen, toen de oorlog in augustus 1914 uitbrak. Maar toen er een beroep op hem werd gedaan om terug te keren, aarzelde hij geen moment en werd commandant van de zogeheten "Armée d'Alsace", het leger van de Elzas.

Een belangrijk onderdeel van de Franse oorlogsstrategie was Plan XVII, dat een snelle herovering van de Duitse provincie Elzas-Lotharingen vereiste, het gebied, dat Frankrijk na de Frans-Duitse Oorlog van 1870/71 aan Duitsland had moeten afstaan.

Hoewel hij aanvankelijk op succes kon bogen, werd Pau verslagen bij Mörchingen (Morhange) en Saarburg (Sarrebourg). Het bracht de Franse opperbevelhebber Joffre ertoe het leger van Pau te ontbinden en de eenheden ervan noordelijk van het 6de Franse leger in te zetten om op tijd te kunnen deelnemen aan de beslissende eerste Slag aan de Marne, die de snelle Duitse opmars in de richting van Parijs stuitte. Was die opmars geslaagd, dan zou Frankrijk op basis van de in het Schlieffenplan uitgestippelde strategie binnen een paar weken geveld zijn.

Minder dan twee maanden nadat Pau opnieuw was ingezet kon hij weer met pensioen gaan. Maar niet voor lang. In 1915 bezocht hij als lid van een militaire missie Rusland en Italië, maakte zich in 1916 sterk voor de Russische-Roemeense samenwerking in Bessarabië en was in 1917 weer bevelhebber in de Opper-Elzas. Na de oorlog was hij voorzitter van het Franse Rode Kruis.

Hij overleed op 2 januari 1932 in Parijs.

(Bron: http://www.firstworldwar.com/bio/pau.htm, Meyers Lexikon, 7de ed. e.a.)

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Paul_Pau"
Personal tools