/** * */

Paul Maistre

Standbeeld van generaal Paul Maistre voor de poort van de Franse nationale begraafplaats Notre Dame de Lorette bij Arras.
Enlarge
Standbeeld van generaal Paul Maistre voor de poort van de Franse nationale begraafplaats Notre Dame de Lorette bij Arras.
De Franse generaal Paul André Marie Maistre (1858-1922) genoot het volste vertrouwen van zijn superieuren. Hij maakte tijdens de Eerste Wereldoorlog snel carrière, terwijl collega's van hem werden vervangen omdat ze gefaald hadden.

Nadat hij zijn studie aan St. Cyr, de Franse militaire academie, had afgesloten, trad Maistre tot het Franse leger toe. Later zou hij zelf docent bij St. Cyr worden en les geven in krijgstactiek.

Bij het uitbreken van de oorlog in augustus 1914 werd Maistre, tot dusverre staflid, stafchef bij het 4de Franse leger. Aangezien de Franse opperbevelhebber Joffre geen enkel mededogen kende met officieren die in zijn ogen niet voldeden en hen verwijderde alsof het onkruid was, maakte Maistre al snel promotie tot luitenant-generaal en kreeg het 21ste legerkorps onder zijn hoede na de succesvolle Slag aan de Marne. Een maand later werd hij bevorderd tot generaal.

Met dit korps, dat in 1915 meestal in de buurt van Armentières te vinden was, streed Maistre achtereenvolgens bij Vimy, Verdun en aan de Somme.

In mei 1917 werd Maistre weer bevorderd in de nasleep van de rampzalige afloop van Nivelles Tweede Slag aan de Aisne en kreeg het commando van het 6de leger. Het 21ste korps werd tijdens Nivelles offensief in reserve gehouden. Na het moreel van het 6de leger, dat had gemuit na het debacle aan de Aisne, te hebben opgevijzeld, leidde hij dit in een zorgvuldig georganiseerd beperkt offensief tegen Malmaison in oktober 1917.

Na een korte periode als commandant van de Franse troepen in Italië na het Italiaanse fiasco bij Caporetto in oktober 1917, waarbij hij zijn reputatie van commandant, die onder moeilijke omstandigheden het hoofd koel hield, had bevestigd, keerde Maistre terug naar het westfront. Hij kreeg het bevel over het 10de Franse leger dat de Duitse opmars in de lente van 1918 wist te vertragen.

Tijdens het geallieerde tegenoffensief dat begon in de zomer van 1918 werd Maistre belast met het bevel over de centrale legergroep die opereerde aan de rechterflank van het Amerikaanse expeditieleger, een post die hij bezette tot aan het einde van de oorlog.

Hij overleed in 1922.

(Vertaling van: http://www.firstworldwar.com/bio/maistre.htm)

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Paul_Maistre"
Personal tools