/** * */

Overleg:Maxim Machinegeweer

Zou je de Schwartzlose wel een afgeleid model noemen ? , het had een totaal verschillend werkingsprincipe.... Groetjes --Aglooka 23 jan 2010 17:35 (CET)

Ik dacht dat het afgeleid werd? Maar simpeler? --Snaaip 23 jan 2010 18:28 (CET)


Wel het is natuurlijk ook een machinegeweer dat op terugslag werkt dus in zoverre is het idee misschien van de maxim overgenomen. In tegenstelling tot de maxim had het een vaste loop, en had de kulas geen vergrendeling. Op het moment dat de kogel vertrok, werd de kulas naar achter geblazen tegen veren in en begon de herladingscyclus. Het mechanisme lijkt meer op dat van bijvoorbeeld de sten-gun (en sommige andere pistoolmitrailleurs en pistolen) waar ook de "kulas" naar achter wordt geworpen en de loop vast blijft. Ik ben echter geen specialist op het gebied van kleine vuurwapens, maar in proffesionele kringen wordt het Schwarzloze systeem het "Blowback" systeem genoemd. Bij de Maxim is het kulas vast vergrendeld aan de loop op het moment van vuren en beiden bewegen een stukje naar achter voor de kulas ontgrendeld wordt, die dan door zijn eigen traagheid verder naar achter vliegt en ruimte maakt voor de extractie, herlaad cyclus. Bij de Schwarzlose (in tegenstelling tot alle andere mitrailleurs die je hebt opgesomd) is er geen vergrendeling en vliegt het kulas naar achter op het moment van het afvuren van de kogel zelf en blijft de loop op zijn plaats. Dit is een principe dat normaal enkel werkt bij zeer lichte patronen (zoals in pistolen en pistoolmitrailleurs), maar Scharzlose slaagde erin om een werkende mitrailleur gebaseerd op dit principe te bouwen (en ik denk niet dat er ooit nog mitrailleurs met sterke geweerpatronen volgens dit principe gebouwd zijn). De Scwharzlose, omdat het systeem zo sympel was (geen vergredening van de "kulas", enkel wat veren, weinig bewegende onderdelen), was goedkoper te produceren dan de meeste andere machinegeweren. Het voedingssyteem voor de patronen had bijvoorbeeld slechts twee bewegende onderdelen. Nadeel was dat een korte loop moest gebuikt worden (wat waarschijnlijk het bereik en doorborend vermogen verminderde en een grote mondingsvlam gaf) en dat de kulasblok, om genoeg inertia te hebben, zeer zwaar moest worden uitgevoerd en de weinige bewegende onderdelen moesten ook zeer sterk en zwaar worden uitgevoerd. Deze nadelen van de constructie (gewicht en stevigheid vereist van de weinige bewegende onderdelen en beperkt gebruik van de energie van het patroon) maakten dat andere mitrailleurmechanismen uiteindelijk in productie bleven en de Scwharzlose tot misschien een unicum maakten.


Trouwens volgens een boek dat ik hier heb (volgens mijn broer, een ex-wapenspecialist van de rijkswacht, dé bijbel) is ook de Browning model 1917 een aparte ontwikkeling en niet van de Maxim afgeleid, maar ik heb me nu even niet verdiept in hoe het mechanisme nu juist van de maxim verschilt, het is allemaal zeer technische rommel, maar het ontwerp is blijkbaar wel door Browning zelf volledig vanaf een "wit blad" begonnen.
en ik wil niet ambetant doen, maar ik zou de Nordenfelt veranderen in Maxim-Nordenfelt: zo heette de firma die deze variant bouwde, het zogenaamde "Nordenfelt machinegeweer" is een pré-Maxim ontwerp dat manueel moest worden aangedreven.
sorry over de vele opmerkingen hoor het is niet de bedoeling belerend te doe of zo hoor ! --Aglooka 23 jan 2010 20:06 (CET)
Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Overleg:Maxim_Machinegeweer"
Personal tools