/** * */

Ouvrage B de Thiaumont

Juni 1916: Ouvrage de Thiaumont gezien vanaf de eerste linies van de Fransen.
Enlarge
Juni 1916: Ouvrage de Thiaumont gezien vanaf de eerste linies van de Fransen.

Inhoud

Bouw en beschrijving

Plattegrond van Ouvrage de Thiaumont.
Enlarge
Plattegrond van Ouvrage de Thiaumont.
Na een gevecht met bajonetten wordt munitie rond gedeeld in de buurt van Ouvrage de Thiaumont.
Enlarge
Na een gevecht met bajonetten wordt munitie rond gedeeld in de buurt van Ouvrage de Thiaumont.

Ouvrage B de Thiaumont werd gebouwd tussen 1887 en 1893 als een klein tussenwerk voor de infanterie. Het werd volledig gemoderniseerd met beton tussen 1902 en 1905.

De bewapening bestond uit een machinegeweerkoepel met uitkijkkoepel en twee 75 mm kanonnen in de Bourges kazemat.

De Ouvrage werd omgeven door een prikkeldraadversperring.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog

Ouvrage de Thiaumont kort na de Eerste Wereldoorlog.
Enlarge
Ouvrage de Thiaumont kort na de Eerste Wereldoorlog.
De Bourges kazemat van Ouvrage de Thiaumont.
Enlarge
De Bourges kazemat van Ouvrage de Thiaumont.
Observatiekoepel van Ouvrage de Thiaumont.
Enlarge
Observatiekoepel van Ouvrage de Thiaumont.
Ossuaire de Douaumont gezien vanaf Ouvrage de Thiaumont.
Enlarge
Ossuaire de Douaumont gezien vanaf Ouvrage de Thiaumont.

In oktober 1915 werden de twee 75 mm kanonnen in de Bourges kazemat verwijderd vanwege het bevel dat alle forten van hun bewapening ontdaan moesten worden. Het was onmogelijk om aan het begin van de slag bij Verdun opnieuw te bewapenen.

Tijdens de eerste dagen van de slag was de opmars van de Duitsers erg snel, en de Ouvrage werd zeer regelmatig beschoten door Duits artillerievuur. Op 24 februari 1916 werd het bevel gegeven om de Ouvrage voor te bereiden voor het opblazen ervan, maar dit bevel werd teruggetrokken op 7 maart toen de Duitsers eind februari bij Fort de Douaumont tot staan gebracht werden. De Ouvrage kreeg weer een garnizoen toegewezen, en op 11 maart werd het bevel gegeven dat de Bourges kazemat weer bewapend moest worden. Dit moest plaatsvinden op 20 maart. Het was echter onmogelijk om de kanonnen bij de Ouvrage te krijgen over het geruïneerde landschap. Daarom werd op 20 maart besloten dat de Ouvrage niet kon worden ingezet voor datgene waar het voor ingezet moest worden. Daarom werd het garnizoen weer afgevoerd en stond de fortificatie nu leeg.

De Ouvrage was van groot strategisch belang voor beide kanten. Hierdoor werd er veel gevochten rondom de Ouvrage. In de buurt hadden de Fransen machinegeweerposten opgesteld.

In mei/juni 1916 werd Ouvrage de Thiaumont weer het doel voor de Duitsers. De Duitse artillerie vuurde nu voortdurend op de Ouvrage, waaronder granaten van 42 cm (Dikke Bertha). Na het artilleriebombardement viel de Duitse 19e Reserve divisie de heuvel van Thiaumont aan, maar zij kwamen onder hevig vuur van de Fransen. De verliezen waren hoog. Slechts 3 compagnieën van R.I.R. 92 lukten het om bij Thiaumont te komen. Echter werden alle Duitse aanvallen teruggedreven door zware tegenstand van de Fransen, ook in andere sectoren. Er waren veel slachtoffers.

Op 16 mei probeerde de 1ste Beierse infanterie divisie door te breken. Deze aanvallen mislukten ook. Er waren nog vele pogingen van de Duitsers om Thiaumont in te nemen, maar alle mislukten.

Toen in juni het grootse Duitse offensief begon, was de Ouvrage al zeer zwaar beschadigd. De observatiekoepel was opgeblazen door een directe treffer van een 42 cm granaat en er was niks meer over van de prikkeldraadversperring.

Op 23 juni, om 8.30 uur 's ochtends, werden de ruïnes van de Ouvrage veroverd door het Beierse infanterieregiment 10. Er werd zwaar gevochten met bajonetten en handgranaten. De Duitsers namen 30 Franse soldaten als krijgsgevangenen. De resten van de Ouvrage werden ingericht voor de verdediging. Barricades van zandzakken werden voor de ingangen opgesteld. De zwaar beschadigde ruimtes werden gebruikt als commandopost en onderkomen voor gewonde soldaten.

Onmiddellijk na de inname van het werk, richtten de Fransen hun artillerie op de Ouvrage. De laatste overblijfselen werden ook in puin geschoten. Tegen het einde van juni waren de verliezen van de Beierse troepen zo hoog, dat het mogelijk was dat een Franse tegenaanval zou kunnen slagen. In juli kwam er ook een Franse tegenaanval. Ze bereikten de Ouvrage en een aantal ingangen van de fortificatie. Ze konden echter niet door de Duitse tegenstand heenbreken; deze was wederom erg zwaar. Gedurende de rest van de maand juli waren er slechts aanvallen en tegenaanvallen. Het werk wisselde veel van eigenaar. Door de veranderingen in de frontlijn, lukte het de Fransen om de in de buurt gelegen Abri de Combat FT3 in te nemen.

Eind juli waren er meer gevechten. De Duitsers vielen op sommige punten aan, maar de Duitse artillerie kon Ouvrage de Thiaumont niet meer bereiken. Het lukte de Fransen echter wel om de Ouvrage en een aantal Duitse posities te bombarderen. Daarna viel de Franse infanterie aan. Het Duitse garnizoen dat op dat moment in de Ouvrage zat was omsingeld door gevaar. Ze zagen geen andere optie dan zich overgeven. De Fransen konden zo het werk innemen zonder zware gevechten.

Begin augustus konden Beierse troepen de Ouvrage weer innemen na een korte aanval. Wederom waren er veel aanvallen en tegenaanvallen, en weer wisselde het werk vaak van eigenaar.

Tijdens het grote Franse tegenoffensief van 24 oktober kwam de Ouvrage de Thiaumont definitief terug in Franse handen. De Duitse tegenstand was minimaal door de zware bombardementen van de Franse artillerie, die het front dagenlang bestookt had. De Duitse troepen waren zwaar gedemoraliseerd. De meesten werden krijgsgevangen genomen.

Vandaag

De Ouvrage de Thiaumont is door de zware gevechten compleet ingestort. Het enige wat eraan herinnert zijn grote betonresten, en resten van de observatiekoepel. De buitenkant is vrij toegankelijk, een voetpad leidt over de resten van de Ouvrage en een informatiebord is er geplaatst. Het bevindt zich direct naast het Ossuaire de Douaumont.

Bronnen

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Ouvrage_B_de_Thiaumont"
Personal tools