/** * */

Nikolai von Essen

Nikolai Ottowitsj von Essen (1860-1915) was een Russische admiraal van Duitse afkomst die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog het bevel voerde over de Russische Oostzeevloot.

De Russische marineautoriteiten hadden lering getrokken uit de voor de Russen rampzalig verlopen Russisch-Japanse Oorlog van 1904/05 en Von Essen was een van de vele jongere marineofficieren die zich inzetten om de Russische vloot te moderniseren en slagvaardiger te maken. In 1909 werd hij benoemd tot opperbevelhebber van de Oostzeevloot (gestationeerd in Helsingfors met steunpunten in Reval, Riga en Libau).

Toen de oorlog uitbrak in augustus 1914 was de vloot er klaar voor, een voor Russische begrippen uitzonderlijke prestatie, die grotendeels te danken was aan de adequate regie van Von Essen, die meende dat zijn strijdmacht het met succes zou kunnen opnemen tegen Duitse eenheden in dit gebied.

Hoewel hij aandrong op een meer offensieve koers koos de marineleiding uit vrees voor grootschalige Duitse operaties voor een terughoudende strategie. Het gevolg was, dat de Russische vloot nauwelijks de Finse Golf uitkwam, wat trouwens ook te maken had met de agressieve tactiek die de Duitse Oostzeevloot (bestaande uit een gering aantal verouderde oorlogsschepen, geleid door Prins Heinrich, de broer van de Duitse keizer) aan de dag legde.

Von Essen stierf in mei 1915 in Reval onverwacht aan longontsteking en werd in St. Petersburg ten grave gedragen.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Nikolai_von_Essen"
Personal tools