/** * */

Medal for Wounded (Oostenrijk / Hongarije)

De Oostenrijks-Hongaarse gewondenmedaille, beter bekend als het 'verwundetenmedaille' is op 13 Juli 1918 ingesteld door keizer Karel I van Oostenrijk, apostolisch koning van Hongarije.

De medaille werd gemaakt van een zogenaamde 'kriegsmetall' een zinklegering die populair was in de oorlog vanwege de metaalschaarste. De medaille zelf bestaat uit een afbeelding van keizer Karel op de voorzijde. Op de achterzijde is de tekst 'laeso militi' te zien, dat gewonde militair betekend. Eronder staat het jaartal 1918 in Romeinse cijfers.

Het lint van de medaille was even belangrijk als de medaille zelf, immers liet het lint zien hoeveel keer een militair gewond was geraakt. Zo stond 1 schuine streep voor 1 verwonding waar het kon oplopen tot maximaal 5 strepen voor 5 verschillende keren gewond te raken. Verwondingen die waren opgelopen tijdens één dag of één actie telden voor 1 streep. Had het lint geen strepen, dan hield het in dat de ontvanger oorlogsinvalide was geworden.

De eisen voor het verkrijgen van de medaille leken erg veel op die van het Karl Truppenkreuz , omdat er net als het Truppenkreuz geen onderscheid werd gemaakt tussen de rangen en dat de medaille, naast de Oostenrijks-Hongaarse troepen, ook te verdienen was door leden van het Rode Kruis en militairen van aan Oostenrijk-Hongarije geallieerde landen.


Literatuur Johann Stolzer und Christian Steeb: Österreichs Orden vom Mittelalter bis zur Gegenwart, Akademische Druck- u. Verlagsanstalt Graz 1996 ISBN: 3-201-01649-7


Oostenrijkse en Hongaarse Medailles

Personal tools