/** * */

Max von Prittwitz und Gaffron

Max von Prittwitz und Gaffron, Pruisisch generaal, * Bernstadt, 27 nov. 1848, † Berlijn, 29 mrt. 1917, kreeg in 1895 het 6de grenadiersregiment in Posen onder zijn hoede, 1897 de 20ste infanteriebrigade in deze stad, in 1901 de 8ste divisie in Halle en in 1906 het 16de legerkorps in Metz, en werd in 1913 kolonelgeneraal en legerinspecteur van de 1ste legerinspectie.

Bij het uitbreken van Eerste Wereldoorlog was hij bevelhebber van het Duitse 8ste leger dat Oostpruisen moest verdedigen tegen een Russische inval. Nadat twee van zijn divisies tijdens de slag om Gumbinnen in augustus 1914 op de vlucht waren geslagen en nadat de opmars van het Russische 2de leger onder Samsonov vanuit het zuiden sneller verliep dan verwacht besloot hij om Oostpruisen op te geven en trok zich achter de Weichsel terug. Alhoewel hij al vlug deze blunder inzag en alsnog een tegenbevel gaf was de beslissing reeds gevallen: de Duitse stafchef Helmuth von Moltke had hem reeds ontslagen en vervangen door von Hindenburg en Ludendorff. De lange militaire loopbaan van de man die zelfs geen berekende risico's wilde aangaan was voorbij.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Max_von_Prittwitz_und_Gaffron"
Personal tools