/** * */

Maurice Battenberg

Het graf op het Ypres Town Cemetery.
Enlarge
Het graf op het Ypres Town Cemetery.
Maurice Victor Donald Battenberg (*Balmoral Castle, Aberdeen, Groot-Brittannië, 3 okt. 1891, † Ieper, België, 27 okt. 1914) Prins Maurice van Battenberg, onderscheiden met de Royal Victorian Order, was een afstammeling van de Britse Koninklijke Familie, een kleinzoon van koningin Victoria en haar jongste kleinkind.

Prins Maurits werd geboren op 3 oktober 1891 in Balmoral Castle in Aberdeen. Zijn vader was Prince Henry van Battenberg, de zoon van prins Alexander van Hessen-Darmstadt en Julie Therese gravin Hauke, zijn hofdame. Zijn moeder was prinses Beatrice von Sachsen-Coburg-Gotha, de vijfde dochter en het jongste kind van koningin Victoria en prins-gemaal Albert. Omdat zijn vader kind was uit een morganatisch huwelijk kreeg Prince Henry van Battenberg zijn titel prins van Battenberg van zijn moeder, die door de Russische Tsaar Nicolaas tot prinses werd bevorderd.
Als zodanig was Maurice vanaf zijn geboorte aangeduid als His Serene Highness Prince Maurice of Battenberg. In het Verenigd Koninkrijk, werd hij His Highness Prince Maurice of Battenberg genoemd. Als jongste van de vier kinderen leek Maurice het meest op zijn vader. Deze stierf toen de prins slechts vier jaar was, dezelfde leeftijd van zijn moeder waarop haar eigen vader Albert stierf. Hij was zijn moeders lieveling. Hij werd opgeleid aan Lockers Park Prep School in Hertfordshire. Daarna bezocht hij het prestigieuze Wellington College en was lid van het Huis Benson. De jonge prins diende in de Eerste Wereldoorlog als luitenant in het King's Royal Rifle Corps en werd gedood in dienst in de Ieperboog op 27 oktober 1914. Hij werd begraven op de Ypres Town Cemetery, bij de overgang tussen de hedendaagse oude gemeentelijke begraafplaats en nieuwe gemeentelijke begraafplaats van Ieper en de Ypres Town Cemetery Extension, gemarkeerd met een prachtige graf vol met witte kiezels. Na 1918 moesten Britse edelen met een Duitse achternaam deze verengelsen. De nakomelingen van Battenberg veranderden hun achternaam in "Mountbatten". Prins Philip, de echtgenoot van de Britse koningin, is de zoon van een neef van Maurice.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Maurice_Battenberg"
Personal tools