/** * */

Maschinengewehr 15

Inleiding

De luchtgekoelde versie's van het Bergmann Maschinengewehr 15.1:  Het Bergmann Maschinengewehr 15 alter Art2: Het Bergmann Maschinengewehr 15 neuer Art3: de veiligheidsknop die Theodor Bergmann in 1901 realiseerde.
Enlarge
De luchtgekoelde versie's van het Bergmann Maschinengewehr 15.
1: Het Bergmann Maschinengewehr 15 alter Art
2: Het Bergmann Maschinengewehr 15 neuer Art
3: de veiligheidsknop die Theodor Bergmann in 1901 realiseerde.
Bergmann Maschinengewehr 15 a.A
Bergmann Maschinengewehr 15 n.A.
Omschrijving: Duits machinegeweer
Ontworpen door: Theodor Bergmann & Louis Schmeisser
Gebouwd door:
Ontwerpjaar: 1910
Bouwjaar: 1915 - 1919
Totale lengte: 1.120 mm
Lengte loop: 726 mm
Gewicht: 12,9 kg
Kaliber: 7.92x57mm Mauser
Magazijncapaciteit 75 patronen voor magazijn. Onbekend aantal voor patroonband, mogelijk 250.
Vuursnelheid: 500 rounds/min
Koeling: Watergekoeld (1e model van de a.A) en luchtgekoeld (2e model van de a.A en de n.A)
Gebruik: Duitsland
In dienst: 1915
Aantal gebouwd:
Bajonet(ten) geen

Het Bergmann Maschinengewehr 15, of MG15, was een Duits machinegeweer uit de Eerste Wereldoorlog dat niet verward mag worden met het Rheinmetall Maschinengewehr 15. Beide machinegeweren werden ontworpen door Theodor Bergmann, maar bij de Bergmann MG15 kreeg Theodor Bergmann hulp van Louis Schmeisser. Theodor Bergmann staat gekend als de ontwerper van de Bergmann-Bayard pistolen, maar vooral door het Maschinenpistole 18 dat hij samen met Hugo Schmeisser, vader van Louis Schmeisser, ontwierp.
De Bergmann MG15 werd ontworpen in 1910 en werd grotendeels vervaardigd uit aluminium waardoor het machinegeweer licht was qua gewicht maar zwaar was qua vuurkracht. Een licht zwaar machinegeweer dus. Het maakte als eerste gebruik van patroonhouders waarin 75 patronen opgeborgen konden worden, net zoals bij het Maschinengewehr 08/15. Hierdoor kon het machinegeweer beter verplaatst worden. In 1901 realiseerde Bergmann een veiligheidsknop die hij op beide MG15's toepaste. Ook maakte de Bergmann MG15 gebruik van een kort terugslagsysteem. In het begin waren de machinegeweren watergekoeld. Maar voor het gebruik door de luchtmacht op vliegtuigen werden de watermantels daar vervangen door mantels met gaten waardoor de machinegeweren luchtgekoeld werden. Verder werden de machinegeweren uitgerust met twee pootjes onder de loop, er werd een pistoolgreep en een schoudersteun toegepast, en een trekhaan waardoor de machinegeweer via de schouder gebruikt kon worden.

Inzet en varianten

De machinegeweren kwamen in dienst van het Duits leger, maar ondanks het feit dat ze licht en krachtig waren domineerde het Maschinengewehr 08 het slagveld en met de komst van de MG08/15 begon Bergmann met het wijzigen van zijn ontwerp. Hierdoor ontstond een nieuwe variant, het Bergmann Maschinengewehr 15 n.A. wat staat voor neuer Art, nieuw model. De benaming van het oudere model werd gewijzigd in Bergmann Maschinengewehr 15 a.A. wat staat voor alter Art, oud Model.
Het nieuwe model kreeg enkele wijzigen. De twee pootjes werden steviger gebouwd en werden geplaatst onder het lichaam, juist onder de verbinding van de loop en het lichaam. Opmerkelijk is dat de pootjes identiek zijn aan die van het MG08/15. De greepknop werd naar achteren geplaatst, terwijl hij bij het alter Art centraal van de romp was geplaatst. Op de loop werd een handvat gemonteerd en er werd ook een nieuw vizier toegepast op het neuer Art model. Het wijzigen van het oude model bleek succesvol te zijn waardoor de interesse in de Bergmann MG15 steeg.
Ondanks de wijzigingen bleef het MG08 het slagveld domineren. De Bergmann MG15 werd vooral gebruikt als reserve en vooral als een machinegeweer dat snel ingezet kon worden als andere grendel- en machinegeweren waren vernietigd. Een andere concurrent waren de Deense Madsen machinegeweren die ondertussen met veel succes gebruikt werden in legers zoals die van Belgiƫ, Rusland en ook in het Duits leger door de Musketten-bataljons. Ze werden populair in het Duits leger toen dat tijdens de Slag aan de Somme dringend een machinegeweer zocht die het moest opnemen tegen de Britse Lewis machinegeweren, die ondertussen ook succesvol waren en nog tientallen jaren dienst zouden doen. Ook had het Duits leger een enorme voorraad Madsen machinegeweren met patronen veroverd op de Belgen en Russen. Toch was er behoefte aan een tweede machinegeweer dat de Duitsers konden bijbestellen. Daarom werd er in november 1916 een bestelling geplaatst voor 6000 Bergmann MG15's. De eerste machinegeweren werden vooral geleverd aan de eenheden gestationeerd aan het Oostelijk en Palestina front en vormden de Leichtmaschinengewehr Truppen of kortweg LMGt.
Sinds de productie begon in mogelijk 1915 bewees de Bergmann MG15 een betrouwbaar machinegeweer te zijn tot het einde van de productie in 1919 vanwege de Verdrag van Versailles. Desondanks kon de Bergmann MG15 het slagveld niet domineren vanwege het grote succes van de MG08. Terwijl de MG08 nog dienst deed tijdens de Tweede Wereldoorlog door o.a. Belgiƫ en Nederland, en later door Nazi Duitsland na het veroveren van de Belgische en Nederlandse MG08's, deed de Bergmann MG15 geen dienst meer tijdens die oorlog. De opvolgers Rheinmetall Maschinengewehr 15 en de Japanse versie, het Type 98, die gebasseerd waren op de Bergmann MG15, werden echter later wel ingezet tijdens de Spaanse Burgeroorlog, de Tweede Chinees-Japanse Oorlog en de Tweede Wereldoorlog met groter succes dan de toen verouderde MG08.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Maschinengewehr_15"
Personal tools