/** * */

Manfred von Richthofen

Manfred en zijn broer Lothar von Richthofen
Enlarge
Manfred en zijn broer Lothar von Richthofen
Manfred von Richthofen

Namen voluit
Manfred Albrecht
Geboortejaar/datum
2 mei 1892
Sterfjaar/datum
21 april 1918
Eenheden (* = bevelhebber)
FFA 69
Jasta 2
Jasta 11*
Jagdgeschwader 1*
Korte omschrijving
Duitse luchtaas met 80 overwinningen

Inhoud

Inleiding

Manfred, Freiherr von Richthofen (Breslau, 2 mei 1892 - bij Sailly-le-Sec, 21 april 1918) was een Duits oorlogsvlieger.

Von Richthofen stamde uit een adellijke Pruisische familie waar het militarisme hoog in het vaandel stond. Vader was Rittmeister in het Leibkürassieren-Regiment. Op 11-jarige leeftijd werd Von R. cadet bij de Militaire School te Liegnitz waar hij volgens strenge Pruisische normen werd opgeleid. Oorlog voeren was voor zijn leermeesters een kunst en vanuit dit milieu werd Von R. geïndoctrineerd. Na zes jaar ging Von R. naar de Militaire Academie in Gross-Lichterfelde bij Berlijn, een plaats waar oorlogsverheerlijking dagelijkse kost was.

In oorlog

Tijdens het uitbreken van de oorlog was Von R. officier bij de Uhlanen, een korps dat bekend werd door de wreedheden die het beging maar ook door de getoonde moed. Tijdens de campagnes in België en Frankrijk ondervond hij de realiteit van de oorlog. Al snel besefte hij dat het tijdperk van de cavalerie voorbij was. Ontgoocheld besloot hij de overstap naar het vliegwezen te wagen. Mei 1915 begon Von Richthofen aan zijn training tot luchtverkenner/observator. Zijn taak was het om, samen met een piloot, boven vijandelijke linies te vliegen en o.a. troepenbewegingen, versterkingen en geschutsopstellingen te rapporteren.

Vlieglessen

Al snel vroeg Von R. aan zijn piloot om hem de kunst van het vliegen bij te brengen. Op 10 oktober vloog hij voor het eerst solo. De opleiding was illegaal en de vlieguren werden dus niet bijgehouden. Het is zeer aannemelijk dat het er meer zijn geweest dan gemiddeld 5 per maand. Om de legende van de geboren vliegenier in stand te houden klonk het echter mooier deze te beperken tot 24 uur, een aantal dat zelfs nu nog door veel bronnen wordt aangehouden. Zijn officiële opleiding ontving Von R. in Döberitz, bij Berlijn, en deze was behoorlijk intensief, ook wat betreft vlieguren.

De Albatros D.III waarmee hij 25 overwinningen behaalde. Met dit toestel werd hij bekend als de Rode Baron.
Enlarge
De Albatros D.III waarmee hij 25 overwinningen behaalde. Met dit toestel werd hij bekend als de Rode Baron.

Piloot

In 1916 werd hij vlieger in het escadrille jachtvliegtuigen van commandant Boelcke en behaalde op 17 november 1916 zijn eerste overwinning tijdens een luchtgevecht. Na zijn 11e overwinning, op de Britse aas Lance Walker liet Von Richthofen zijn toestellen rood schilderen als een soort uitdaging van zijn tegenstanders. Hij werd dan ook onder de naam De Rode Baron bekend, de schrik van iedere vijandelijke piloot. Alle vliegtuigen in zijn eskadron hadden trouwens zeer opvallende kleuren waardoor het al vlug de bijnaam van 'Vliegend Circus' kreeg. Na zijn 16de zege ontving hij begin 1917 de Orde "Pour le Mérite" en na de 39ste, op 8 april 1917, werd hij tot ritmeester bevorderd.

In de loop van zijn carrière als gevechtspiloot wist hij meer dan 80 tegenstanders uit de lucht te halen. Alhoewel verscheidene andere piloten gelijkwaardig waren in luchtgevechten (bijv. de Fransen Fonck (75) en Guynemer (54), de Duitser Udet (62), de Brit Mannock (73) e.a.) werd rond von Richthofen een mythe geweven die niet alleen te danken was aan zijn overwinningen, maar ook aan de opvallende kleur van zijn vliegtuig en zijn echte of vermeende sportiviteit jegens zijn tegenstanders.

Manfred von Richthofen en zijn hond Moritz op het Awoingt vliegveld in maart 1918, vergezeld met Erich Löwenhardt.
Enlarge
Manfred von Richthofen en zijn hond Moritz op het Awoingt vliegveld in maart 1918, vergezeld met Erich Löwenhardt.
Manfred von Richthofen was bekend door zijn Dreidecker waarmee hij sneuvelde.
Enlarge
Manfred von Richthofen was bekend door zijn Dreidecker waarmee hij sneuvelde.

Alhoewel veel mensen Von Richthofen vereenzelvigen met door de Nederlander Anthony Fokker ontworpen toestellen vloog de piloot van de tachtig overwinningen die hij behaalde slechts 19 keer in een Fokker. Fokker Fleugzeugwerke GmbH in Schwerin was toen in feite overigens een Duits bedrijf, gefinancierd met Duits geld, onder leiding van de Nederlander A. Fokker. Von Richthofen behaalde 16 overwinningen in een puur Duitse Albatros D.II, 25 in een Albatros D.III, 8 in een Albatros D.V, 12 in Duitse Halberstadts (zie tabel hieronder).

Einde

Op 21 april 1918 werd hij na zijn 81ste overwinning door Captain Arthur Roy Brown neergehaald. Iets dat echter nooit helemaal bewezen is omdat de mogelijkheid bestaat dat zijn toestel door grondvuur werd getroffen. Manfred von Richthofen werd begraven door de No. 3 Squadron van de AFC. Dit gebeurde met een hele ceremonie. De vijand heeft zelf gebruik gemaakt van een priester en op het laatste werd de salute gegeven. Het nieuws van zijn dood werd aan zijn eskadron, gelegerd te Cappy aan de Somme bekendgemaakt door een Brits jachtvliegtuig dat de volgende geschreven boodschap afwierp: "To the German Flying Corps. Rittmeister Baron Manfred von Richthofen was killed in aerial combat on April 21st 1918. He was burried with full military honours."

Als eerbetoon werd luchteskadron I, waarvan von Richthofen de commandant was, naar hem genoemd. Hermann Goering, de latere Duitse luchtmaarschalk, was de laatste commandant van dit eskadron.

In 1925 vroeg de familie von Richthofen om terugkeer van het lichaam van de Rode Baron naar zijn geboortegrond, in Wiesbaden. Het vreemde is dat alleen de schedel naar Duitsland terugkeerde. Het lichaam ligt nog steeds in Frankrijk begraven.

De naam van von Richthofen blijft nog steeds voortleven als een legende. In de Jaren 60 werd er in Amerika door The Royal Guardsmen zelfs een tophit aan hem gewijd: Snoopy vs. The Red Baron, die de 2de plaats in de Amerikaanse HOT 100 bereikte.

Gebruikte toestellen

Toestel Serie nummer Periode Overwinningen Opmerking en eenheid
Albatros B.II Onbekend Juni/Juli 1915 - ??? Geen Von Richthofen was de waarnemer, terwijl de piloot Oberleutnant Zeumer was. Later werd Zeumer overgeplaatst en werd Rittmeister von Holck als piloot ingezet. Het is onbekend of hetzelfde toestel werd gebruikt, maar het is alvast een B.II (Feldflieger-Abteilung 69)
Albatros C.I Onbekend Onbekend Geen
Fokker E.III Onbekend Apr. '16 - Geen
Albatros D.II 491/16 Eerste inzet: 1916.
Tweede inzet: Januari 1917 - Maart 1917
16 Toestel werd twee keer ingezet na problemen met 789/17
Albatros D.III 789/17 Eerste inzet: Januari 1917.
Tweede inzet Maart 1917
3 De 789/17 leverde problemen op, zodat hij werd vervangen door de 491/16. De 789/17 werd nog een keer gebruikt en behaalde 1 overwinning. Maar al gauw stapte men over naar de Halberstadt D.II
Halberstadt D.II Onbekend Maart 1917 6
Albatros D.III 2253/17 2 april 1917 - eind juni 1917 20
Albatros D.V 1177/17 Eind juni 1917 - ??? 3
Albatros D.V 2059/17 Onbekend 2
Fokker F.I 102/17 Oktober 1917 - ??? 2
Albatros D.V 4693/17 Onbekend 2
Fokker Dr.I 152/17 Onbekend 3
Fokker Dr.I 477/17 Onbekend 9
Fokker Dr.I 127/17 Onbekend 3
Fokker Dr.I 425/17  ??? - April 1918 2

Foto's


Links

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Manfred_von_Richthofen"
Personal tools