/** * */

Louis de Maud'huy

Generaal de Maud'huy (rechts) vergezeld van zijn adjudant.
Enlarge
Generaal de Maud'huy (rechts) vergezeld van zijn adjudant.
De carrière van de Franse generaal Louis Ernest de Maud'huy (1857-1921) tijdens de vier jaren van de Eerste Wereldoorlog was er een van hoogte- en dieptepunten.

Die carrière bereikte al vroeg in de oorlog een piek toen, in 1914, hem – zij het tijdelijk – het commando over het nieuwe 10de Franse leger werd opgedragen, een opmerkelijke promotie. Niettemin was zijn bijdrage aan de Franse defensie in 1914 het vermelden waard en dat kwam hem later goed van pas.

In 1916 werd Maud'huy gedegradeerd tot bevelhebber van het 15de legerkorps, een post die hij ook bezette bij de rampzalige gebeurtenissen bij het grote Duitse offensief in het voorjaar van 1918. De Duitse verrassingsaanval aan de Aisne (april/mei '18) dwong de Fransen en ook het 15de legerkorps van Maud'huy terug naar de Marne, en opnieuw leken de Duitsers Parijs binnen handbereik te hebben.

Maud'huy had geen schuld aan dat fiasco, evenmin als zijn commandant, Duchêne, die als eerste verantwoordelijk werd gesteld, maar beide mannen werden geslachtofferd door premier Georges Clemenceau. En ze waren niet de enige.

De militaire carrière van Maud'huy leek voorbij; maar maarschalk Foch herinnerde zich nog de prestaties van Maud'huy in 1914 bij Arras en maakte hem militair gouverneur van Metz, toen hij deze stad in november 1918 triomfantelijk binnentrok.

Louis Ernest de Maud'huy overleed in 1921.

(Vertaling van:http://www.firstworldwar.com/bio/maudhuy.htm)

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Louis_de_Maud%27huy"
Personal tools