/** * */

Loopgraafvoet

Inhoud

Inleiding

Twee loopgraafvoeten. Een van de voeten is tot de bot aangetast door gangreen.
Enlarge
Twee loopgraafvoeten. Een van de voeten is tot de bot aangetast door gangreen.

De Loopgraafvoet (Trench foot) was een veel voorkomende medische aandoening tijdens de Eerste Wereldoorlog. De loopgraafvoet wordt veroorzaakt door een combinatie van koude, vocht en beknelling in schoenen of laarzen. Door deze combinatie treedt er een stoornis op in de bloedtoevoer naar de voet.
De eerste beschrijving van het verschijnsel dateert al van de Russische veldtocht van Napoleon in 1813, de laatste van de Falkland-oorlog in 1982. Vooral in loopgraafoorlogen wordt de trench foot vaak gezien. In tegenstelling tot het verwante Frostbite komt de loopgraafvoet voor bij alle temperaturen beneden 16 graden C.

Verschijnselen

De eerste verschijnselen zijn tintelingen en pijn in de voeten. Die zwellen op, worden bleek, rood of blauw en daarna gevoelloos. Later treedt versterf van weefsels op. Door infectie met anaerobe bacteriƫn ontstaat tenslotte gangreen en worden de voeten plaatselijk zwart.

Preventie

Trench foot kan worden voorkomen door de voeten warm en droog te houden. Een lastige combinatie, want in al te waterdichte laarzen kunnen de voeten door zweten nat worden. De voeten moeten dagelijks gedroogd en zo nodig opgewarmd worden en natte laarzen en sokken dienen dagelijks vervangen te worden door droge.
In oorlog worden zo mogelijk dagelijks voetinspecties gehouden, waarbij de soldaten twee aan twee elkaars voeten nakijken onder toezicht van een officier.

Behandeling

Zolang er geen sprake is van weefselversterf of gangreen in een loopgraafvoet goed te behandelen. De voeten worden gedroogd en verwarmd (zo mogelijk eerst pijnstillers geven, want de voet wordt heel pijnlijk als het gevoel terug komt). Eventuele blaren en infecties verzorgen. Been horizontaal houden en de beenspieren periodiek aanspannen om de bloedtoevoer de verbeteren. Er moet rekening mee worden gehouden dat ook na genezing de kans op herhaling groter is.
Door gangreen aangetaste delen moeten chirurgisch worden verwijderd; dit leidt vaak tot gedeeltelijke of gehele amputatie van de voet.


Gerelateerde onderwerpen

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Loopgraafvoet"
Personal tools