/** * */

Otto Liman von Sanders

(Doorverwezen vanaf Liman von Sanders)
Otto Liman von Sanders (1855-1929) was een Duits generaal die gedurende de gehele oorlog diende in het Turkse leger. Eind 1913 werd hij naar Konstantinopel gezonden als hoofd van een militaire missie. Hij werd inspecteur-generaal van het Turkse leger en was zeer nauw betrokken bij de reorganisatie ervan. Toen de oorlog uitbrak werd hij opperbevelhebber van het 1ste Turkse leger. Vanaf april 1915 kreeg hij een operationele rol als bevelhebber van het 5de leger dat verantwoordelijk was voor het schiereiland Gallipoli. Zijn reputatie steeg aanzienlijk bij de succesvolle verdediging van de streek tegen de Brits-Franse invasie. Nochtans was de uiteindelijke overwinning in hoofdzaak te danken aan het leiderschap van Kemal Ataturk. Hij kon niet verhinderen dat de geallieerden met succes konden evacueren van de stranden in Gallipoli.

Begin 1918 trachtte hij aan het hoofd van een legergroep de opmars van Allenby door Palestina en Syriƫ te verhinderen. Bij gebrek aan een efficiƫnte bevoorrading en troepenversterkingen kon hij niet verhinderen dat het front niet standhield. In 1918 te Nazareth ontsnapte hij zelf ternauwernood aan het krijgsgevangenschap. Tot de wapenstilstand bleef hem niets anders over dan het verdedigen van de Turkse grens.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Otto_Liman_von_Sanders"
Personal tools