/** * */

Leichter Kampfwagen II

de prototype van de Leichter Kampfwagen II.
Enlarge
de prototype van de Leichter Kampfwagen II.
Leichter Kampfwagen II bewapend met kanon in een vaste barbette
Enlarge
Leichter Kampfwagen II bewapend met kanon in een vaste barbette
Leichter Kampfwagen II
Omschrijving: Middelzware Tank
Ontworpen door: Joseph Vollmer
Gebouwd door: Chefkraft
Bouwjaar: 1918
Lengte: 5,10 m
Breedte: 1,95 m
Hoogte: 2,5 m
Gewicht: circa 8 ton
Pantser: 14 mm
Snelheid (op wegen): LKII: 14 km/h
Strv m/21-29: 18 km/h
Rijbereik: LKII:65km
Strv m/21-29: 70 km
Motor (type / vermogen): LKII: 1x Daimler-Benz 4-cylinder / 60 Pk
Strv m/21-29: Scania-Vabis / 85 pk
Bemanning: 3 (Bestuurder, commandant en schutter)
Hoofdbewapening: 1x 37mm Krupp kanon of 1x Maschinengewehr 08
Secundaire bewapening: 1x Maschinengewehr 08
Aantal gebouwd: 24
Gebruik: Duitsland (nooit), Hongarije (nooit -> schroot) en Zweden (als de Strv m/22 en de Strv m/21-29)
Varianten: 4: Leichter Kampfwagen II met kanon, Leichter Kampfwagen II met machinegeweer, artillerietrekker en de Stridsvagn m21/29.

De Leichter Kampfwagen II (Duits voor: Lichte tank), ook afgekort als LKII was een aangepaste versie van de Leichter Kampfwagen I. De opzet was identiek: men bouwde een gepantserde romp op een zwaar vrachtwagenchassis. De romp kreeg aanpassingen: de pantsering werd opgevoerd van 8mm naar 14mm, de frontale pantsering werd onder een andere hellende hoek geplaatst en niet voorzien met een roosterwerk terwijl de romp, lager dan de romp van de LKI, een soort wolfsdak kreeg met een platte bovenkant. Ook het loopwerk werd aangepast: de zijkanten kregen hellende vlakken zodat het modder die onder de rupsbanden raakte via deze vlakken een uitweg kon vinden. Ook werden maar 24 loopwielen gebruikt in plaats van 26 bij de LKI. Ook hier zat de motor vooraan, en achteraan werd een toren geplaatst met een roterende koepel.Deze toren stak meer uit vanwege de lage romp en was voorzien van een machinegeweer naast de bestuurder. De toren werd ook voorzien van schuine hoeken waar een kijkspleet in zat.


De Stridsvagn m21/29 was door de Zweden aangepaste LKII.
Enlarge
De Stridsvagn m21/29 was door de Zweden aangepaste LKII.

Er bestonden twee versies: met machinegeweer en met een kanon, dus een soort Brits "Male en Female" principe. De roterende toren van de "Female" werd voorzien van een machinegeweer terwijl de "Male" werd voorzien van een 57mm Sokol kanon dat later, door gebreken aan het chassis tijdens het vuren, werd vervangen door een 37mm Krupp-kanon. Tenslotte werd een derde versie ontworpen als artillerietrekker, maar dit project kwam niet verder dan de tekentafel. Men had uiteindelijk besloten om de machinegeweerversie in massaproductie te nemen, omdat deze aan de eisen voldeden die werden opgesteld voor men begon met het LKI project. Er zouden in april 1919 200 exemplaren gebouwd moeten zijn.

Maar de Wapenstilstand en tenslotte het Verdrag van Versailles belemmerden de productie. Ondanks dat Duitsland het verbod kreeg voor de bouw van tanks werden toch nog 24 exemplaren gebouwd, tot de productie in 1919 werd stopgezet. Nadien werden de 24 exemplaren getransporteerd: 14 als schroot aan Hongarije in 1920, en de overige tien werden na geheime onderhandelingen geleverd aan Zweden. Niet alleen de LKII, maar ook bouwplannen voor een nog betere versie, de LKIII, werden samen met de ontwerper Joseph Vollmer, geleverd aan Zweden. Dit zou uiteindelijk leiden tot het ontstaan van de Landsverkfabriek waarvan Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog van zou profiteren. Uiteindelijk nemen de Zweden in 1928 de tien LKII's in dienst als de Stridsvagn fm22. Vijf van de tien zouden in 1930 worden voorzien van een 85pk zware Scania-Vabis motor waardoor de snelheid werd opgevoerd tot 18 km/u en kregen de benaming Stridsvagn m21/29. Ook werd de Stridsvagn m21/29 voorzien van twee koplampen in de neus die beschermd konden worden door twee gepantserde plaatjes. Tot 1939 bleven de tien LKII's in dienst. Vreemd genoeg bleven er twee originele exemplaren bewaard van de LKII die terug te vinden zijn in het tankmuseum van Axvall in Zweden (Leichter Kampfwagen II) en de Deutsches Panzermuseum van Munster in Duitsland (Stridsvagn m21/29). De Duitsers hebben dus de Zweedse tank en andersom!

Duitse militaire voertuigen tijdens de Eerste Wereldoorlog

Ken jij een voertuig dat niet in de tabel staat? Klik dan hier en ga in overleg om het voertuig toe te voegen aan de tabel. Wij danken je zeer!

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Leichter_Kampfwagen_II"
Personal tools