/** * */

Kroonprins Wilhelm

Enlarge
Kroonprins Wilhelm, * Potsdam, 6 mei 1882, † Hechingen (Baden-Württemberg), 20 juli 1951, troonpretendent van het Duitse Rijk en Pruisen, was de oudste zoon van keizer Wilhelm II. In de Eerste Wereldoorlog was hij bevelhebber van het 5de Duitse leger, dat deelnam aan de strijd bij Verdun, vanaf nov. 1916 ook van de legergroep "Deutscher Kronprinz". Kroonprins Wilhelm volgde al voor 1914 een soortgelijke anti-Britse koers als de Duitse grootadmiraal Tirpitz en was – wat de binnenlandse politiek betreft - in 1917 betrokken bij de val van de Duitse kanselier Bethmann Hollweg. Hoewel hij geliefd was bij zijn troepen, werd hij in de Franse propaganda stelselmatig neergezet als watje of homosexueel, hoewel hij gewoon getrouwd was.

Na de (Duitse) novemberrevolutie kreeg hij in 1918 politiek asiel in Nederland, waaruit hij in 1923 door bemiddeling van Stresemann (Duits kanselier, 1878-1929) kon terugkeren. In de hoop de monarchie te kunnen herstellen ondersteunde hij in de nadagen van de Weimarrepubliek aanvankelijk Hitler, maar kon voor zijn restauratieplannen, mede door zijn lichtvaardige en weinig gedisciplineerde levensstijl, weinig medestanders vinden.

Lit.: Herre, P.: Kronprinz Wilhelm. Seine Rolle in der deutschen Politik (1954); Rasch, J. / C. Homminga (samenst.): Kroonprins Wilhelm op Wieringen 1918-1923 (1998).

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Kroonprins_Wilhelm"
Personal tools