/** * */

Horatio Herbert Kitchener

(Doorverwezen vanaf Kitchener)
Horatio Herbert Kitchener (1850-1916), 1st earl, Viscount Broome of Broome, Baron Denton of Denton, Baron Kitchener of Karthoum, of the Vaal and of Aspall was een Brits veldmaarschalk geboren op 24 juni 1850 nabij Listowel, Ierland en op 5 juni 1916 omgekomen op zee nabij de Orkney Islands in Noord-Schotland.

Na zijn studies aan de Koninklijke Militaire Academie te Woolwich trad hij toe tot de Royal Engineers en vanaf 1874 diende hij in het Midden-Oosten. In 1886 werd hij gouverneur van het Britse Rode Zeegebied in Soedan en vervolgens werd hij adjudant-generaal met standplaats Cairo. In 1892 werd hij bevorderd tot Sirdar (opperbevelhebber) van het Egyptische leger en was ook opperbevelhebber in India.

Vanaf 5 augustus 1914 tot zijn dood was hij Staatssecretaris van Oorlog in het kabinet van Herbert Asquith. Hij was één van de weinige officieren die doorhadden dat de oorlog langer dan enkele maanden zou duren. Hij waakte over de uitbreiding van de Britse strijdkrachten met het doel om nieuwe legers, ter totale sterkte van 70 divisies op te richten. Zijn slogan: "Your country needs YOU" zou voor altijd met zijn persoon verbonden blijven.

Ondanks zijn buitengewone inzet en doorzettingsvermogen had hij minder aanhang in het Oorlogskabinet. Het ontbrak hem aan de nodige politieke vakkundigheid om efficiënt met zijn collega's te werken, hij kon niet delegeren en zijn relaties met de Britse bevelhebbers aan het front in Frankrijk waren zeer gespannen.

Hij was een fervent voorstander van de Gallipoli-expeditie en verzette zich heftig tegen de evacuatie van de Britse troepen, eind 1915. De mislukking in Gallipoli leidde ten slotte tot zijn ontslagaanvraag die door Herbert Asquith werd geweigerd. Zijn macht en prestige waren echter ondermijnd en zijn rol als voornaamste tactische raadgever van het Kabinet werd overgenomen door Sir William Robertson.

In juni 1916 werd hij naar Rusland gestuurd teneinde de inspanningen van het Russische leger tegen de Duitsers op te voeren. Tijdens de reis kwam hij om het leven toen de kruiser Hampshire op 5 juni op een mijn liep en zonk.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Horatio_Herbert_Kitchener"
Personal tools