/** * */

K-Wagen

K-Wagen
Omschrijving: Tank
Ontworpen door: Joseph Vollmer
Gebouwd door: Riebe en Wegman & Co
Bouwjaar: 1917-1918
Lengte: 13,10 m
Breedte: 6 m
Hoogte: 3 m
Gewicht: eerst 150 ton. Later aangepast tot 120 ton
Pantser: 30 mm
Snelheid (op wegen): 7,4 km/h
Rijbereik: onbekend
Motor (type / vermogen): 2x Daimler-Benz V6 duikbootmotoren / 650 Pk
Bemanning: 27 (commandant, twee chauffeurs, artillerieofficier, twaalf kanonniers, zes machinegeweerschutters, twee laders, een seiner en twee mecaniciens)
Hoofdbewapening: 4x 77 mm Idstein vestingkanonnen
Secundaire bewapening: 7x 7,92 mm Mg 08 machinegeweren
Aantal gebouwd: 2
Gebruik: Duitsland (nooit)
Varianten:

De K-Wagen ("Kolossal Wagen") staat ook bekend als de Großkampfwagen (Vaak afgekort als G.K.-Wagen) en was een Duitse tank, gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nog voor de Sturmpanzerwagen A7V af was , gaf de Duitse Kriegsministerium de opdracht voor het bouwen van een nieuwe zware tank. Hij dankt zijn naam "Kolossal Wagen" aan zijn enorm gewicht: 150 ton (Later werd hij lichter: zie verder tekst): de zwaarste tank tijdens de Eerste Wereldoorlog ontwikkeld. Om het nog indrukwekkender te maken: de K-Wagen was amper 38 ton lichter dan de zwaarste tank uit WO2. de Duitse Pzkpfw VIII "Maus" (188 ton). Maar het gewicht zegt niet alles. De pantsering was amper 30 mm dik, daarnaast moest men er rekening mee houden dat het gewicht problemen kon leveren. Zo werd de K-Wagen aangedreven door twee krachtige 200 pk motoren. Maar deze waren niet betrouwbaar en werden al gauw vervangen door twee Daimler-Benz V6 duikbootmotoren (650 pk). Bovendien was de K-Wagen zeer moeilijk te transporteren, de tank moest gesplitst worden in zes modules die vervolgens per trein vervoerd werden.

De tank was van vier 77 mm Idstein vestingkanonnen en zeven Mg 08 machinegeweren. Er werd voor vestingskannonen gekozen, omdat deze een korte terugloop hadden (40 cm). Het Kriegsministerium keurde op 28 juni 1917 de bouw van tien exemplaren goed. Binnen acht maanden uit te voeren door de kogellagerfabriek van Riebe te Berlijn en de wagonfabriek Wegmann te Kassel. Het werd al snel duidelijk dat de tank te zwaar zou zijn. Door het inkorten van de lengte slaagde men erin zijn gewicht met 30 ton te verminderen. Ondanks de evidente absurditeit van het hele project werden op verzoek van Hindenburg twee prototypes gebouwd. Maar toen de oorlog op 11 november 1918 afgelopen was, was er bij Riebe één voertuig bijna klaar en bij een tweede moesten nog de motoren ingebouwd worden. Wegmann had haast één romp voltooid. De reeds gebouwde rompen werden volgens het Verdrag van Versailles vernietigd.

Duitse militaire voertuigen tijdens de Eerste Wereldoorlog

Ken jij een voertuig dat niet in de tabel staat? Klik dan hier en ga in overleg om het voertuig toe te voegen aan de tabel. Wij danken je zeer!

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/K-Wagen"
Personal tools