/** * */

Hythe Gun Camera Mk III

Het Hythe camerageweer
Enlarge
Het Hythe camerageweer

Dit ingenieuze apparaat werd gebruikt om piloten te trainen bij het schieten tijdens de vlucht. Het werkte als een camera-machinegeweer en maakte 16 foto’s (4,5 x 6cm) op een 120 filmrol (6 cm breed) in een afneembaar magazijn, met een lens van f8/30 cm. Het wapen was gemaakt van zwaar messing en aluminium om het gewicht en zwaartepunt van het oorspronkelijke wapen op het vliegtuig te evenaren, samen met de zware houten doos, extra toestellen en spiegel. Het gewicht was 8,75kg.

Het ontwerp

de voorzijde met lens
Enlarge
de voorzijde met lens

Het werd in 1916 ontworpen aan de RFC machine-gun school te Hythe in Kent. Het wapen, gemaakt door Thornton Pickard Co. uit Altringham, was in grootte en gewicht gelijk aan het Lewis-machinegeweer. Het bleek zeer succesvol te zijn in de beoordeling van het vuren in de lucht. Het stond bekend als de Hythe Gun Camera Mk III. Er waren maatregelen getroffen voor verschillende opnames tijdens het vuren. De trekker, mechanisme, de trilling en de montage van het trommelmagazijn waren identiek aan de Lewis. Het toestel werd hoofdzakelijk gebruikt op een roterende stalen ring, maar het kon ook gemonteerd worden op de bovenvleugel van een jachtvliegtuig en bediend met behulp van een Bowdenkabel.


De werking

filmhouder
Enlarge
filmhouder
het magazijn
Enlarge
het magazijn

Het camerawapen op zich is een zeer interessante constructie. Het is uiterlijk identiek aan het Lewis-machinegeweer. De ronde doos in het midden bevat de film en een spiegel die het ‘doel’ fotografeert. Wanneer de leerling “vuurt” op een doel wordt het gefotografeerd en via de spiegel op de film vastgelegd, hopelijk met het doel zichtbaar op de foto.

De leerling moest het magazijn vervangen (tijdens de vlucht) na elke serie schoten. Bij iedere vervanging werd de film met een pin doorprikt. Wanneer een foto zichtbaar werd zonder het pingat was het magazijn niet vervangen. Aan het eind van een vlucht werd de film ontwikkeld en samen met een instructeur bekeek de schutter het resultaat,en werden de hoek, afstand en dergelijke berekend van de “schoten”.

De Hythe Mk III werd gebruikt voor vuurtraining totdat in 1934 het Williamson camerawapen in gebruik werd genomen.

Link

Bron: Vertaald en bewerkt uit: "British Aircraft Armament Vol 2", R. Wallace Clarke, Patrick Stephens

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Hythe_Gun_Camera_Mk_III"
Personal tools