/** * */

Hubert Gough

Sir Hubert de la Poer Gough (1870-1963) was een Engelse generaal die geboren werd in Gurteen (County Wexford, Ierland) en opgeleid werd op Sandhurst. Nadat hij toegetreden was tot het 16de regiment lansiers diende hij tijdens de Boerenoorlog in Zuid-Afrika, en bevrijdde de plaats Ladysmith, hoewel het bevel daartoe ontbrak.

Als commandant van de 3de cavaleriebrigade gelegerd op de Britse basis Curragh in Ierland weigerde hij gebruik te maken van geweld tegen de "Ulster Volunteers", een militante beweging in Noord-Ierland die zich verzette tegen de regeringsplannen voor Iers zelfbestuur.

Tijdens de Wereldoorlog diende Gough als cavalerieofficier en voerde in 1914/15 een divisie van het Britse expeditieleger aan het westelijke front aan. Hij werd korpscommandant in 1916, nam deel aan de Slag aan de Somme later dat jaar, en vocht daarna bij Arras en Ieper.

Sir Douglas Haig, de opperbevelhebber van de Britse strijdkrachten, beschouwde Gough als een van zijn beste officieren, maar had ook begrip voor kritiek van anderen voor diens overdreven vertrouwen in de betekenis van cavalerieaanvallen.

Gough, inmiddels opgeklommen tot commandant van het 5de Engelse leger, kreeg alle schuld voor de vernietiging daarvan tijdens het grote Duitse voorjaarsoffensief in maart 1918 en het eerdere fiasco bij de Derde Slag om Ieper en werd vervangen door generaal Sir William Birdwood. Tot aan de wapenstilstand kreeg hij geen commando meer toevertrouwd.

Gough ging in 1922 met pensioen. In een in 1931 gepubliceerd geschrift rechtvaardigde hij zijn rol als commandant van het 5de leger. Hij werd tot ridder geslagen in 1937. In 1963 stierf hij.

(vertaling van: http://www.firstworldwar.com/bio/gough.htm)

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Hubert_Gough"
Personal tools