/** * */

Horace Smith-Dorrien

Sir Horace Lockwood Smith-Dorrien (1858-1930) was een Engelse generaal die geboren werd in Haresfoot.

Bij het uitbreken van de Wereldoorlog kreeg Smith-Dorrien, een veteraan van de Slag bij Isandhlwana in 1879 en de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) het commando over het 2de legerkorps dat deel uitmaakte van Sir John Frenchs Britse expeditieleger ('BEF'). Hij werd geprezen voor zijn bevelvoering tijdens de veldslagen bij Mons en Le Cateau in augustus 1914, en was tussen december 1914 en april 1915 commandant van het 2de leger.

Smith-Dorrien raakte tijdens de Tweede Slag om Ieper in conflict met Sir John French (voor wie hij weinig achting had), toen hij uit strategische overwegingen bevel gaf op Ieper terug te trekken, omdat hij begreep dat alleen een groot tegenoffensief wenselijk was om het terrein dat de Duitsers tijdens hun aanval hadden ingenomen te heroveren.

French ging daarmee niet akkoord, onthief Smith-Dorrien onder het voorwendsel van diens zwakke gezondheid uit zijn functie, en verving hem door Herbert Plumer, die ironisch genoeg bij zijn aantreden hetzelfde advies gaf, wat French ten slotte aanvaardde.

Smith-Dorrien, die verder nooit een ander commando kreeg toevertrouwd, was later, van 1918 tot 1923, gouverneur van Gibraltar. Hij stierf in 1930 aan de verwondingen opgelopen bij een verkeersongeluk.

(vertaling van: http://www.firstworldwar.com/bio/smithdorrien.htm)

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Horace_Smith-Dorrien"
Personal tools