/** * */

Franse helmen

Adrian 1915 met infanterieplaat, gerestaureerd en opnieuw geschilderd
Enlarge
Adrian 1915 met infanterieplaat, gerestaureerd en opnieuw geschilderd

Voor de Franse soldaat begon de Eerste wereldoorlog met een uniform dat in de 19e eeuw was ontworpen en dat qua camouflage beroerd scoorde in verhouding met dat van zijn collega's in Duitsland en Engeland. Het was vooral ontworpen voor parades in plaats van veldwerk. Tot overmaat van ramp droeg de Franse soldaat in 1914 nog een rode kepi, zodat de tegenstander een gemakkelijk mikpunt had. Als gevolg van de vele gezichtsletsels die majoor-arts Polack vaststelde in de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog, werd door de Franse Generale Staf de eerste echte Franse helm ontwikkeld: de Adrian M15 (in het Frans: Casque Adrian). Hij werd ingevoerd in september 1915 en bleef bij vele legers in gebruik tot in de jaren 1930. De helm werd het eerst ingevoerd bij infanterie-eenheden, omdat hij vooral bedoeld was om bescherming te bieden tegen shrapnell en granaatsplinters in de loopgraven. Onder anderen daarvoor was er bovenop de helm ook een kam gemonteerd die eventuele splinters moest afbuigen.

De helm was gemaakt van tamelijk zacht staal van slechts 0,7 mm dik en woog tussen de 680 en de 750 gram, veel lichter dan de Britse “Brodie helmet” en de Duitse “Stahlhelm”. Hij was niet ontworpen, en ook niet erg geschikt, om bescherming te bieden tegen rechtstreeks (machine)geweervuur. Toch werd deze helm in de loop van WO1 ingevoerd bij vrijwel alle onderdelen van het Franse leger, en ook bij vele andere buitenlandse legers: België, Griekenland, Italië, Japan, Luxemburg, Mexico, Morokko, Peru, Polen, Roemenië, Rusland, Servië, Siam, U.S.A., later de U.S.S.R. en Joegoslavië. Van de M15-helm werden in totaal rond de 15 miljoen stuks vervaardigd, deels in licentie. Uiteraard verschilden de helmtekens aan de voorkant per land en per onderdeel. Veel frontsoldaten dankten de helm ter plaatse af omdat hij slecht bestand was tegen kogels. Ook werd het helmteken nogal eens verwijderd, omdat dat de helm eerder kwetsbaarder maakte (een kogel schampt eerder af op een glad oppervlak).

Pas in 1926 werd de Adrian-helm verbeterd en van harder en steviger staal gemaakt. In deze vorm, de M26, diende de Adrian nog tot na de Tweede Wereldoorlog, en bij de Franse politie zelfs nog tot de jaren 1970.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Franse_helmen"
Personal tools