/** * */

François Anthoine

François Paul Anthoine (1860-1944) was een Franse generaal die de Eerste Wereldoorlog begon als stafchef van generaal de Castelnau voordat hij zelf werd aangewezen als commandant te velde, eerst op het niveau van een divisie en een korps, daarna als bevelhebber van het 1ste Franse leger.

In die laatste rol ondersteunde Anthoine de Britten bij de Derde Slag om Ieper (meestal aangeduid als "Passchendaele") in 1917. Zijn taak was daar de Britse noordflank te beschermen bij het IJzerkanaal. Anthoine zorgde ervoor dat de aanval werd uitgesteld om het 1ste leger meer tijd te gunnen om de artilleriebeschietingen voor te bereiden.

Later dat jaar, in november, werd Anthoine benoemd tot chef van de generale staf van de toenmalige opperbevelhebber, Henri Philippe Pétain, maar hij werd geslachtofferd en verloor zijn functie als gevolg van de Duitse successen bij de Matz en de Aisne tijdens het grote Duitse voorjaarsoffensief van 1918.

(Vertaling van http://www.firstworldwar.com/bio/anthoine.htm)

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Fran%C3%A7ois_Anthoine"
Personal tools