/** * */

Fort des Sartelles

Plattegrond van Fort des Sartelles.
Enlarge
Plattegrond van Fort des Sartelles.
De hoofdingang van Sartelles voordat hij dichtgemetseld werd
Enlarge
De hoofdingang van Sartelles voordat hij dichtgemetseld werd
Gang in het gemoderniseerde deel van Fort des Sartelles
Enlarge
Gang in het gemoderniseerde deel van Fort des Sartelles
Infanterieparapet met uitkijkkoepel op een Bourges-kazemat.
Enlarge
Infanterieparapet met uitkijkkoepel op een Bourges-kazemat.

Inhoud

Bouw en bewapening

Fort des Sartelles (ook bekend als Poste Rozières en Poste des Sartelles) werd gebouwd tussen 1881 en 1883, en gemoderniseerd in 1894, 1900 en 1907. Het fort begon als een kleine tussenliggende Post, vergelijkbaar met Poste de Belle Epine. De kosten voor de bouw van het fort was 1100000 francs. De bewapening bestond uit vijf douze culasse kanonnen, twee Bourges-kazematten met ieder twee 75 mm kanonnen, en twee mitrailleurtorens met observatiekoepels. Ook bevinden zich twee Pamard kazematten uit 1918 buiten het fortterrein.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog

Nadat de oorlog begonnen was in 1914, werd het fort gemobiliseerd. De situatie werd kritisch toen het Duitse 5e Leger oprukte in de richting van Bar-le-Duc. Het garnizoen van het fort bestond in die tijd uit 86 man. Op 9 augustus 1915 beval Pétain dat alle bewapening uit de forten gehaald moest worden. Zo gebeurde dat ook bij Sartelles. Tijdens de slag bij Verdun werd het fort waarschijnlijk gebruikt als onderkomen, staf en opslag. Ook werden er mitrailleursecties getraind voordat ze de slag ingingen. In 1916 bestond het garnizoen uit 115 man. In 1917 bestond het uit 100 man.

Na de Eerste Wereldoorlog

Tijdens de jaren '30 werden de Bourges-kazematten en mitrailleurtorens naar alle waarschijnlijkheid onderhouden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog

Het fort werd op 15 juni 1940 zonder gevecht ingenomen door de Duitse Wehrmacht. Het is niet bekend waarvoor het fort gebruikt werd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

Vandaag

Het fort is gelegen op militair oefenterrein voor de tanks van het regiment van Verdun. Er zijn rond het fort veel sporen van recente oefeningen. In 2008 is de ingang van het fort dichtgemetseld. Toegang is dus niet meer mogelijk, en ook niet toegestaan.

Bronnen

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Fort_des_Sartelles"
Personal tools