/** * */

Ford Model T armoured car

Ford Model T armoured car
Omschrijving: pantser- en verkenningsvoertuig
Ontworpen door: Ford Motor Company
Gebouwd door: Ford Motor Company
Bouwjaar: 1914
Lengte: 3,42 m
Breedte: 1,28 m
Hoogte: 1,54 m
Gewicht: 508 kg
Pantser:
Snelheid (op wegen): 50 km/h
Rijbereik: 240 km
Motor (type / vermogen): Ford benzinemotor / 16 kW / 22 pk
Bemanning: 2 tot 3
Hoofdbewapening: 1x Vickers (Machinegeweer)
Secundaire bewapening: handvuurwapens
Aantal gebouwd:
Gebruik: Groot-Brittannië, Rusland, Australië, USA
Varianten:


De Ford T bleek een uitstekende lichte pantser- en verkenningswagen te zijn. Hij was nog inzetbaar lang nadat grotere en sterkere pantserwagens kapot waren gegaan. Er werden twee types gebouwd: het meest gebouwde type was gebaseerd op de standaard T en werd als verkenningswagen gebruikt. Hij werd vooral in landen als Egypte en Palestina gebruikt. Het tweede type was een gepantserde versie van de T, die vooral in Rusland en de Kaukasus werd gebruikt.

De verkenningswagen had een bemanning van twee of drie. Bij de meeste zat de mitrailleur voor in de wagen naast de chauffeur. In sommige versies stond een zware mitrailleur op de platte laadbak achter op het voertuig. Deze wagens boden de bemanning geen bepantsering en geen beschutting tegen het weer. De mitrailleur kon slechts zeer beperkt naar links en rechts draaien en al helemaal niet naar achteren. Toch was het voertuig door zijn lage gewicht en betrouwbaarheid erg geliefd bij de bemanningen. Het Amerikaanse leger gebruikte ze in Mexico en de Australiërs in Palestina en Australië, omdat ze goed in grote gebieden met een stoffige grote bodem konden opereren.

De tweede wagen werd door de Britten voor de oorlog in Rusland ontwikkeld. Hij was ontworpen door de Royal Navy die veel ervaring met pantserwagens had. Omdat de Lanchester armoured cars onderweg naar Rusland waren beschadigd, moesten deze voertuigen ze vervangen, omdat ze op dat moment het enige beschikbare alternatief waren. De motor- en de laadruimte werden gepantserd, evenals de ruimte voor de chauffeur, die aan de bovenkant alleen maar een canvaszeil had. In de laadbak achterop stond een Maxim Machinegeweer met een pantserschild van 9 mm. Door de
voor-, achter-, zij- en bovenaanzicht gepantserde versie
Enlarge
voor-, achter-, zij- en bovenaanzicht gepantserde versie
chauffeurcabine kon de mitrailleur niet naar voren schieten. Bij hun aankomst in Rusland werden deze voertuigen belachelijk gemaakt, maar al snel bleken ze veel beter te zijn dan verwacht.
Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Ford_Model_T_armoured_car"
Personal tools