/** * */

Deutscher Soldatenfriedhof Monthois

Enlarge

Het Deutscher Soldatenfriedhof Monthois ligt aan de "Rue du Gros ChĂȘne" in het dorp Monthois (Google maps). Monthois ligt vlakbij Vouziers, een belangrijke stad voor de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog. O.a. werd de stad gebruikt als rustplaats voor de vele Duitse troepen in de omgeving. De begraafplaats in Monthois werd door de Duitse troepen opgericht in maart 1915, toen de strijd om het bos van Argonne en de heuvels in de zogenaamde witte Champagne zijn eerste hoogtepunt bereikte. De strijd ging door tot oktober 1918, toen de Duitse troepen terug werden gedreven tijdens het slotoffensief van voornamelijk de Amerikaanse troepen.

Eerst werden hier de gewonden die in het ziekenhuis van Monthois stierven begraven, later kwamen daar ook slachtoffers bij die op de slagvelden rondom Monthois vielen.

Het monument is door beeldhouwers gemaakt die in het Duitse leger dienden en is opgericht ter nagedachtenis aan de gevallen kameraden.

Op de begraafplaats liggen de resten van 3339 soldaten, van deze 3339 slachtoffers liggen er 2348 in individuele graven, twee zijn naamloos gebleven. In het gemeenschappelijke graf liggen 991 slachtoffers begraven, van wie er slechts 72 bij naam bekend zijn.


Op de begraafplaats liggen verder 6 Joodse slachtoffers begraven, die een eigen afwijkende grafsteen hebben vanwege religieuze redenen.

Het door de Duitse troepen zelf gemaakte monument:

Personal tools