/** * */

Burstyn Tank

Burstyn
Omschrijving: Experimentele tank met roterende geschutstoren
Ontworpen door: Günther Burstyn
Gebouwd door: nooit gebouwd
Bouwjaar: 1911 (Ontwerp jaar)
Lengte: 3,5 m (gepland)
Breedte: 1,9 m (gepland)
Hoogte: 1,9 m (gepland)
Gewicht: ton
Pantser:
Snelheid (op wegen): 29 km/h (gepland)
Rijbereik:
Motor (type / vermogen): Truck motor 60 pk
Bemanning:
Hoofdbewapening: Male: 30-40 mm kanon.
Secundaire bewapening: Geen
Aantal gebouwd: 0
Gebruik: Nooit gebruikt
Varianten:

Samen met de Russische Mendelejev was de Oostenrijkse-Hongaarse Burstyn Tank een van de allereerste tankontwerpen uit de moderne geschiedenis. Het is niet duidelijk welke van deze twee ontwerpen het eerste was, want beide ontwerpers werkten zelfstandig. Maar we kunnen vaststellen dat de Burstyn Tank, zijn tijd ver vooruit was door de draaibare toren. De eerste operationele tank met draaibare toren, de Renault FT-17 kwam pas in 1917 in dienst. De tank werd ontworpen door de Oostenrijkse-Hongaarse Genie-Oberleutenant Günther Burstyn, geïnspireerd door de Amerikaanse Holt tractors met rupsbanden en zou 3,5m lang worden, 1,9m breed en 1,9m hoog. Aan de voor- en achterkant werden twee armen bevestigd met elk een wiel en een mechanisme om te arm te tillen. Hierdoor zou de tank over greppels kunnen rijden. De "Motorgeschütz", zoals hij het benoemde, werd als een klein model opgestuurd naar de Oostenrijks-Hongaarse ministerie van defensie in 1911, maar het ontwerp werd afgewezen. Burstyn gaf niet op en ging ermee naar het noorderbuur Duitsland, die uiteindelijk ook het ontwerp afwees. De Burstyn tank kwam uiteindelijk niet verder dan de tekentafel en het model.

De werking van de Burstyn Tank

De werking van de tank is eenvoudig. De armen zouden niet gebruikt worden tijdens het rijden op vlakke gebieden. Pas wanneer de tank zou moeten klimmen op steile hellingen of hoogtes werden de armen gebruikt. De voorste arm zou worden opgetild op het verhoogde deel en moest ervoor zorgen dat de neus van de romp van de tank omhoog word getild. De tank reed dan vooruit en als de rupsbanden eenmaal in contact zouden komen met de verhoogde oppervlakte werd de achterste arm gebruikt die naar beneden werd geduwd. Hierdoor zou de achterzijde van de romp van de tank omhoog worden getild. De tank kon nu verder vooruit rijden op het verhoogde platform (Zie afbeelding links). Men kan zich afvragen hoe de wielen aan de beide armen zich gehouden zouden hebben in de slappe en omwoelde bodem van een slagveld.
Duitse militaire voertuigen tijdens de Eerste Wereldoorlog

Ken jij een voertuig dat niet in de tabel staat? Klik dan hier en ga in overleg om het voertuig toe te voegen aan de tabel. Wij danken je zeer!

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Burstyn_Tank"
Personal tools