/** * */

Britse tank camouflage en aanduidingen

Mark I tijdens proeven met camouflage Schema A
Enlarge
Mark I tijdens proeven met camouflage Schema A

Net als Duitsland en Frankrijk brachten ook De Britten talrijke camouflageschema's uit in de Eerste Wereldoorlog, zowel voor schepen als vliegtuigen en voertuigen zoals tanks. De Britten brachten vijf schema's uit: A (Battleship), B1 (Solomon Camo), B2 (Paving), C en D.

Schema A

Schema A wordt ook wel eens Battleschip Camouflage genoemd. Het was het eerste camouflage-ontwerp. De tanks werden gespoten met een middelgrijze kleur zonder toevoeging van lijnen of andere kleurstellingen. Dit schema werd toegepast bij de introductie van de Mark I zoals de Slag bij Flers-Courcelette, waarbij de eerste tanks werden ingezet.

Een Britse Mark I tank in de zogenaamde Solomon-camouflage, ook wel bekend als Scheme B1.
Enlarge
Een Britse Mark I tank in de zogenaamde Solomon-camouflage, ook wel bekend als Scheme B1.

Schema B1

Schema B1 wordt ook wel gekend als de Solomon Camouflage. Dit was de standaard camouflage die werd gebruikt door de meeste tanks tijdens de Slag aan de Somme in de herfst van 1916. Hij was bedacht door de kunstenaar J. Solomon, lid van de Koninklijke Academie, die dienst deed bij de Royal Engineers. De kleuren werden met de hand aangebracht en de patronen waren erg fantasierijk. De camouflage bestond uit zand, bruin en zwart over Schema A (Een middelgrijze grondlaag). Later werd het schema aangepast; dat leidde tot schema B2

Mark IV "Male" voorzien met Schema C.
Enlarge
Mark IV "Male" voorzien met Schema C.

Schema B2

Schema B2 wordk ook wel gekend als de Paving Camouflage. Het was een aangepaste variant van Schema B1, maar B2 werd niet standaard toegepast op tanks. Schema B2 had dezelfde stijl als Schema B1. De camouflage bestond ook uit zand, bruin en zwart over Schema A, alleen werden geen zwarte vlakken voorzien, maar de kleuren worden gescheiden door een dikke zwarte omlijning.

Schema C

Schema C was een ommekeer in de camouflage. Na de Slag aan de Somme in 1917 werden de tanks enkel voorzien van bruine en/of donkere khaki kleuren. Ook oudere tanks werden overschilderd volgens Schema C. Het schema werd enkel gebruikt op slagvelden met aarde en modder. Tanks die werden gebruikt op woestijnachtige slagvelden, zoals in de Mesopotamische campagne, worden voorzien van Schema D.

Schema D

Schema D is hetzelfde als Schema C, alleen werd Schema D toegepast op tanks die werden ingezet tijdens de Mesopotamische campagne. De kleur was niet bruin of donkere khaki, maar een zandkleur.

Rood-Wit strepen zijkanten

Medium Tank Mk A "Whippet". Tank nummer A371 "Borden", gekenmerkt met de Rood-Wit strepen.
Enlarge
Medium Tank Mk A "Whippet". Tank nummer A371 "Borden", gekenmerkt met de Rood-Wit strepen.

Vanaf juni 1918 werden de Mark IV en V tanks, gebruikt door de Britse Cavalry Corps, gekenmerkt met Rood-Wit strepen. Meestal drie strepen (Wit-Rood-Wit) langs de zijden van de tank, bij het drijfwiel (de neus). Op het dak zelf werd vaak ook de strepen voorzien, zodat de tanks kenbaar waren voor de Royal Air Force (dat sinds 1 april 1918 ontstond door de Royal Flying Corps (RFC) en de Royal Naval Air Service (RNAS) samen te voegen) samen met de overige Entente luchtmachten. Bij de meeste Medium Mark A's, werden de strepen ook voorzien. Zowel de zijkant (de neus) als ook op de bovenkant van de neus (motorkap). Er werden op de Mk.A's nog andere patronen gebruikt zoals de onderkant van de voorzijde. Dankzij de Duitsers, die heel wat Mark IV's konden veroveren, werd de achterkant van de commandokoepel later ook voorzien met de strepen. Momenteel is bekend dat de Mark V en V* de enige tanks waren die voorzien werden met de strepen op de achterzijde van de toren. Zo waren de tanks vanuit de Britse zijde zichtbaar (De "poep" toont de kleuren, terwijl de neus van de Duitse Beutepanzers geen strepen vertonen).

Rood met een wit kruis/Rood-Wit strepen bovenkant

I.p.v. de Rood-Wit strepen op de zijkanten dat de Britse Cavalry Corps toepaste (zie hoofdstuk eerder), bracht de Britse Royal Army Medical Corps een wit ruis op een rode achtergrond. Het is onbekend dat dit werd toegepast op Britse zware tanks, maar op de Mark A Whippets werd dit zeker toegepast. De motorkap van de Mark A Whippets werden nog eens beschilderd met Rood-Wit strepen over de complete breedte.

Personal tools