/** * */

Bremer-Wagen

Het Chassis van de Marienwagen
Enlarge
Het Chassis van de Marienwagen

De Bremer-Wagen staat ook wel bekend als de Marienwagen en was een Duitse APC (Armoured Personnel Carrier). Het is een ontwikkeling die uiteindelijk zou leiden tot de Halftrack.

Ontstaan

Reeds voor de Eerste Wereldoorlog waren de Duitsers begonnen met onderzoek naar een vrachtwagen met rupsbanden die luchtafweergeschut of zware artilleriestukken kon vervoeren. De ingenieur Hugo G. Bremer kwam met de Marienwagen waarin het Duitse leger enorm geïnteresseerd was.

In juni 1915 werd het startsein voor de bouw gegeven. De Marienwagen werd in de fabriek van Daimler in Berlijn-Marienfelde geproduceerd en was een ingewikkeld voertuig. De Marienwagen ging door verscheidene herontwerpen en testen heen die niet alle succesvol bleken.
Toen de Britten tijdens de Slag aan de Somme de eerste tank inzetten - de Mark I - zochten de Duitsers naar een antwoord op deze landschepen. Een van de eerste idee├źn was de Marienwagen in een soort tank te veranderen. Die zou de naam Marienwagen I mit Panzeraufbau krijgen. Het Duitse leger gaf toestemming voor de bouw van 10 stuks en deze werden geleverd eind februari 1917.

Het produceren van de 10 gepantserde Marienwagens gebeurde onder leiding door Joseph Vollmer, een hogere ingenieur van VPK. Ze werden voorzien van een pantser waarin zich ook de motor bevond. De transmissie van Marienwagen werd aangepast voor het aandrijven van het nu veel zwaardere voertuig. De rupsbanden vooraan werd gebruikt voor het besturen van de Marienwagen en werden niet aangedreven.

Gebruik

De Marienwagen I mit Panzeraufbau
Enlarge
De Marienwagen I mit Panzeraufbau

De Marienwagen I mit Panzeraufbau was de eerste Duitse tank. Maar het was technisch gezien geen tank, slechts tactisch. In feite een APC voor het transporteren van soldaten en materieel die tegen rondvliegende kogels en scherven beschut waren, hoewel de Mariens werden omgebouwd voor het gebruik van wapens door de bemanning. Het voertuig werd voorzien van twee HMG 20 mm luchtafweerkanonnen, een vlammenwerper en andere gevechtswapens voor gebruik buiten het voertuig. Ambtenaren verklaarden reeds in oktober 1916 dat de gepantserde Mariens tijdens de Eerste Wereldoorlog ongeschikt waren maar ondanks dit gingen productie en inzet gewoon door.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Bremer-Wagen"
Personal tools