/** * */

Batterie et Tourelle est de Douaumont

De ruïnes van de Batterie et tourelle est de Douaumont, met op de achtergrond het monument voor het 74e infanterieregiment.
Enlarge
De ruïnes van de Batterie et tourelle est de Douaumont, met op de achtergrond het monument voor het 74e infanterieregiment.

In januari 1913, kort voordat de Eerste Wereldoorlog begon, werd bij Fort de Douaumont begonnen met de bouw van een pantsertoren voor twee 75 mm kanonnen. Hij staat bekend als Batterie et Tourelle est de Douaumont, maar is ook bekend onder de namen Panzerturm 637, Batterie 637 en Batterie 3212.

Inhoud

Beschrijving

Het bouwwerk bestond uit een betonnen trap die 10 meter afdaalde in een lange onderaardse gang met diverse ruimtes om zo'n 50 man te herbergen. De pantsertoren werd nooit afgemaakt vanwege de oorlog. Men zou met bouwen niet verder komen dan het onderaardse onderkomen en een betonnen schacht die tot boven het grondoppervlak leidde, waar de geschutskoepel moest komen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog

Op 26 februari bezetten Duitse troepen het werk, dat een kleine kilometer buiten het Fort de Douaumont ligt. De onderaardse ruimtes gebruikte men als onderkomen en bataljonsstaf. Ook was er een geïmproviseerde verbandplaats. De half afgemaakte toren gebruikte men als uitkijkpost en machinegeweerpost. Aan het eind van de onderaardse gang besteeg men de betonschacht via een ladder. Het werk werd hevig onder vuur genomen door Franse artillerie. Op 19 april bereikten Franse soldaten de pantsertoren, maar konden hem nog niet innemen. Dat gebeurde pas op 22 mei, maar dat ging gepaard met zeer zware verliezen. Gewonden sleepten zich naar de toren en verscholen zich tussen het puin, kisten en de resten van flessen en geweren. In de onderaardse gangen lagen ook vele Duitse doden tussen het puin. Kort na de inname door de Fransen heroverden de Duitsers het werk weer. Pas in oktober 1916, tijdens het grote tegenoffensief, kregen de Fransen het werk weer definitief in bezit.

Vandaag

Het werk is bijna compleet geruïneerd. De onafgemaakte toren, met daarin de betonnen schacht, steekt nog boven de grond uit en is zwaar gehavend. De schacht is afgedekt. Van de onderkomens is geen spoor meer te vinden. Op het werk is een monument geplaatst voor het Franse infanterieregiment 74, om de zware gevechten van mei 1916 hier te herdenken. De plaats is te bereiken via een wandelpad dat begint bij Fort de Douaumont.

Bron

http://www.geocities.com/bunker1914/Artillerie_Verdun_Panzertuerme.htm (tegenwoordig niet meer actief)

Personal tools