/** * */

Andrej Eberhardt

Andrej Augostowitsj Eberhardt (1856-1919) was een Russische admiraal ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. In 1910 werd hij chef van de Russische marinestaf en van 1910 tot 1916 was hij opperbevelhebber van de Russische Zwarte Zeevloot.

Na de periode die volgde op het treurige presteren van de Russische marine in de voor de Russen rampzalig verlopen Russisch-Japanse Oorlog van 1904/05 was Eberhardt een van de jongere officieren wier carrière in een stroomversnelling kwam.

Hij werd benoemd tot chef marinestaf in 1908 en, drie jaar later, tot opperbevelhebber van de Zwarte Zeevloot. Ongelukkig genoeg kreeg hij daardoor het commando over een vloot van verouderde schepen, die niet eerder dan 1915 aan vervanging toe zouden zijn.

Het uitbreken van de oorlog in augustus 1914 bracht voor Eberhardt een dilemma met zich mee. Hoewel hij van nature aanvalslustig was, besloot hij een defensieve tactiek te volgen zolang de vloot niet gemoderniseerd was. Deze redenering was weliswaar begrijpelijk, maar legde hem uiteindelijk ook een politieke verplichting op.

Ondanks de zwakte van zijn vloot maakte Eberhardt optimaal gebruik van de schepen die hij tot zijn beschikking had, door op doeltreffende wijze mijnen te leggen rond de Russische havens aan de Zwarte Zee. Hij besloot ook tot het bombarderen van Turkse strategische doelen langs de kust van Klein Azië.

Eberhardt werd niettemin in juli 1916 vervangen door de niet minder daadkrachtige Alexander Koltsjak toen de regering met ontzetting had vastgesteld dat hij niet in staat was om het beschieten van de Russische kust te voorkomen en het hoofd te bieden aan de toenemende Duitse onderzeebootdreiging. De ironie wilde dat juist op dat moment de nieuwe torpedoboten en onderzeeërs beschikbaar kwamen, maar Eberhardt kreeg nauwelijks gelegenheid om ze nog in te zetten.

Eberhardt verliet daarop de marine en gaf zijn zetel in de Raad van State op. Na de Februarirevolutie van 1917 zat hij korte tijd vast. Hij stierf in 1919.

(Vertaling van: http://www.firstworldwar.com/bio/eberhardt.htm)

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Andrej_Eberhardt"
Personal tools