/** * */

Alexej Ewert

Alexej Ewert (ook geschreven Evert of Everth, 1857-1918) was een Russische generaal uit de Eerste Wereldoorlog. Zijn bekwaamheden lagen vooral op het verdedigende vlak. Als het echter op aanvallen aankwam, werd hij onzeker, ging dralen en liet het beslissende moment voorbijgaan.

Ewert was als artillerieofficier al een oudgediende toen hij in september 1914 generaal Salza als bevelhebber van het 4de Russische leger, dat in Galiciƫ stond opgesteld, verving. Hij voerde het 4de leger aan tijdens de Russische veldtocht in Polen in de herfst van 1914 en leidde ook de gevechten toen het 4de leger de volgende zomer 500 km werd teruggedrongen.

Toen de tsaar, Nicolaas II, in september 1915 persoonlijk het bevel over de troepen op zich had genomen, werd Ewert, die een vurig aanhanger van de Romanovs (de keizerlijke familie) was, bevorderd tot commandant van de westelijke legergroep, waarin het merendeel van de Russische strijdkrachten was verenigd, en hij besteedde de volgende anderhalf jaar aan de vorming en bewapening van een strijdmacht die met een serie aanvallen een doorbraak door de Duitse linies moest forceren.

Het resultaat van zijn inspanningen was de volledig mislukte aanval bij het Narotsjmeer in maart 1916, die enorme verliezen opleverde, wat hoofdzakelijk werd veroorzaakt door fouten zowel tijdens de voorbereiding als bij de uitvoering.

Alexej Broessilows spectaculaire en aanvankelijk zeer succesvolle offensief tegen het Oostenrijkse 4de en 7de leger in juni 1916 vereiste dat Ewert tegelijkertijd de meer noordelijk opgestelde Duitse strijdmacht zou aanvallen. Maar Ewert verkoos in plaats daarvan zijn troepen, die bij het echec van Narotsj deerlijk waren gehavend, te hergroeperen.

Ewert kreeg vervolgens het commando over het front bij Kowel, waar hij opnieuw koos voor een uitputtingsslag in plaats van alles op de aanval te zetten, en zijn doel om het spoorwegknooppunt bij Kowel in handen te krijgen bleef een illusie.

Ondanks kritiek op zijn bevelvoering (en geruchten over collaboratie op grond van zijn Duitse naam) bleef Ewert op zijn post tot de Februarirevolutie van 1917 in Rusland. In maart 1917 werd hij door de voorlopige regering ontslagen. De omstandigheden van Ewerts dood het jaar daarop, nadat hij ondertussen van het toneel was verdwenen, blijven onduidelijk.

(Vertaling van: http://www.firstworldwar.com/bio/evert.htm)

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Alexej_Ewert"
Personal tools