/** * */

Alexander Koltsjak

De Russische admiraal Alexander Koltsjak (1874-1920) was sinds 1916 commandant van de Russische Zwarte Zeevloot, die in die sector een voortdurende plaag voor de Turkse marine vormde, tot het uitbreken van de Russische Revolutie ertoe leidde dat hij die post moest opgeven waarna hij zich aansloot bij het anti-bolsjewistische Witte Leger.

Koltsjak vocht in de Russisch-Japanse Oorlog van 1904/05 en bouwde vervolgens een uitstekende reputatie op. Hij werd bevorderd tot kapitein ter zee bij de Baltische Vloot, vlak voordat in augustus 1914 de Wereldoorlog uitbrak. Enkele snelle promoties onder admiraal Von Essen volgden, en ten slotte werd hij in juli 1916 benoemd tot commandant van de Zwarte Zeevloot als vervanger van Andrej Eberhardt.

De Russische vloot breidde zich voortdurend uit en Koltsjak maakte daar optimaal gebruik van door de Turkse vloot in de Zwarte Zee in toom te houden, vooral door op grote schaal mijnen te leggen om de Bosporus te blokkeren. Turkse haveninstallaties en verdedigingswerken werden intensief gebombardeerd, en hij voerde herhaaldelijk aanvallen uit op de Turkse kustvaart.

Ondanks de Februarirevolutie van 1917 bleef Koltsjak op zijn post, tot hij in juli 1917 ten slotte uit zijn functie werd verdrongen door een zeeliedenraad.

Daarna diende hij zijn land als marine-attaché in de Verenigde Staten. Koltsjak was op tijd terug voor de bolsjewistische Oktoberrevolutie. Hij plaatste zich aan het hoofd van het anti-bolsjewistische Witte Leger in Siberië en het gelukte hem de Transsiberische spoorweg in handen te krijgen. De volgende stap was het vestigen van een dictatuur in Omsk in februari 1919 met hem zelf als leider.

Binnen een jaar had het bolsjewistische Rode Leger echter al weer een groot deel van Siberië in bezit en het slaagde erin (met dank aan het Tsjechisch Legioen) Koltsjak gevangen te nemen. Hij werd door een vuurpeloton ter dood gebracht op 7 februari 1920.

Zie ook: Geallieerde interventie in Siberië.

(Vertaling van: http://www.firstworldwar.com/bio/kolchak.htm)

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Alexander_Koltsjak"
Personal tools