/** * */

Albatros D.III

Ernst Udet biedt hulp bij het nazicht van zijn Albatros D.III
Enlarge
Ernst Udet biedt hulp bij het nazicht van zijn Albatros D.III
Albatros D.III
Omschrijving: Jachtverkenner
Gebouwd door: Albatros-Flugzeugwerke
Bouwjaar: 1916
Functie: Jacht en verkenning
Max. snelheid: 175 km/u
Motor (type / vermogen): Mercedes D.IIIa lijnmotor / 170/175 pk (127/130 kW)
Plafond: 5500 m
Actieradius: 2 uur
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

9,05 m / 7,33 m / 2,98 m; 20,50 m²
Gewicht: 661 kg (leeg), 886 kg (max.)
Bemanning: 1
Wapensystemen: Twee vaste LMG 08/15 machinegeweren van 7,92-mm
Aantal gebouwd: 1350
Gebruik: Duitsland, Oostenrijk-Hongarije
Bijzonderheden:

Terwijl de eenpersoons Albatros D.II nog in productie was, begon zijn ontwerpers Robert Thelen en Dipl.-Ing. Schubert met het ontwerp van een verbeterde versie om een grotere wendbaarheid te verkrijgen. Dit resulteerde in een andere vormgeving van de vleugels: de ondervleugel was slanker, de bovenvleugel had een grotere spanwijdte en de vleugeltips werden naar buiten toe breder, de beide vleugels waren nu recht boven elkaar geplaatst en er werden V-vormige stijlen aangebracht om de stijfheid van de vleugel te verbeteren. Tijdens de productie van deze vliegtuigen werd het motorvermogen verhoogd van 127 naar 130 pk, door de compressieverhouding te vergroten. De radiator die in het midden van de bovenvleugel zat werd meer naar stuurboord verplaatst. Dit was het resultaat van ervaringen opgedaan tijdens luchtgevechten, want er waren nogal wat vliegers omgekomen doordat een kogel of granaatplinter de radiator had doorboord die zich direct boven hun hoofd bevond, daardoor hadden zij kokend water in hun gezicht gekregen, dat door de slipstroom was meegevoerd.

D.III"s kwamen in de eerste maanden van 1917 in dienst en lieten al gauw merken dat zij er waren, zij behielden het luchtoverwicht totdat zij dit eind 1917 weer aan geallieerde jagers als de SE.5 en de Sopwith Camel moesten afstaan. Op dat moment waren er ongeveer 500 D.III's in dienst.

Bekende azen van de Duitse luchtmacht die met het toestel vlogen waren onder meer Manfred von Richthofen, Eric Lowenhardt, Werner Voss, Ernst Udet, Kurt Wolfe en Karl Emil Schaeffer.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Albatros_D.III"
Personal tools