/** * */

3,7cm Krupp Sockelflak

Links: een Duitse 37x94R huls met een granaat voor de Duitse Maxim Flak M.14Rechts: een Duitse verchroomde 37x101SR huls met een granaat voor de Krupp Sockelflak. Zowel de Sockelflak als de Maxim Flak M.14, gebruikten hetzelfde projectiel. Enkel werden de projectielen voor de Maxim Flak M.14 voorzien van twee banden, terwijl het projectiel voor de Krupp Sockelflak werd voorzien van een enkele band. Let op! de ontsteker onderaan is zeer gevaarlijk en gevoellig!!!
Enlarge
Links: een Duitse 37x94R huls met een granaat voor de Duitse Maxim Flak M.14
Rechts: een Duitse verchroomde 37x101SR huls met een granaat voor de Krupp Sockelflak.
Zowel de Sockelflak als de Maxim Flak M.14, gebruikten hetzelfde projectiel. Enkel werden de projectielen voor de Maxim Flak M.14 voorzien van twee banden, terwijl het projectiel voor de Krupp Sockelflak werd voorzien van een enkele band. Let op! de ontsteker onderaan is zeer gevaarlijk en gevoellig!!!
De 3,7 cm Krupp Sockelflak L/14.5 was Duitse luchtdoelartillerie die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ingezet (Flak = Flugzeug Abwehr Kanone). Het geschut ontstond als reactie op de steeds intensievere luchtoorlog tijdens het geallieerde offensief aan de Somme in 1916. Duitsland beschikte over onvoldoende middelen tegen luchtaanvallen, zoals de Maxim QF 1 pounder pom-pom|Maxim Flak M.14 (zie QF 1 pounder pom-pom) en de 7,7 cm veldkanon die werd omgebouwd tot luchtdoelartillerie. De Sockelflak van Krupp is hierop een antwoord.

Eigenlijk werd de Sockelflak ontworpen voor gebruik op luchtschepen. Maar de komst van brandstichtende kogels had een einde gemaakt aan de militaire toepassing van deze grote luchtschepen. Daardoor werden de Sockelflak's aan de landmacht geleverd.

Het bezat een korte loop, kaliber 14,5, omdat het werd ontworpen om het zo licht en wendbaar mogelijk te houden (Het geschut woog slechts 215 kg). 120 granaten per minuut konden afgevuurd worden, met een mondingsnelheid tot 350 m/sec en een bereik tot 2,5 km hoogte! De mechanische werking gelijkt sterk op die van de Luger. Het magazijn bestond uit clips met 10 granaten die geladen werden met behulp van een lader.

Het magazijn, dat bovenaan werd bevestigd, had een klein nadeel: het duurde ongeveer 6 seconden voordat de magazijnen werden verwisseld. Daarnaast was de richter ook nog schutter. Hij richt en vuurt, door met zijn rechterknie het afvuurmechanisme te activeren, op het vijandelijke doel. Krupp producteerde tussen 1916 en 1918 150 exemplaren.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/3%2C7cm_Krupp_Sockelflak"
Personal tools