Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Wilhelm II, Keizer van Duitschland. (1913)

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2006 7:50    Onderwerp: Wilhelm II, Keizer van Duitschland. (1913) Reageer met quote

Wilhelm II, Keizer van Duitschland.

Gepubliceerd op 25 januari 1913Zeggen wie Wilhelm II is, is een staatshoofd laten kennen dat door zijne persoonlijkheid, zijne verstandelijke gaven en zijne wilskracht, alsook door de ruime plaats, welke hem in de regeering zijns land door de grondwet verleend wordt, een heel andere rol speelt, dan een voorzitter der Fransche Republiek.

WilhelmEnGezin Wilhelm I ―wien de huidige keizer bijna onmiddelijk opvolgde, daar keizer Frederik na eenige maanden regeering het hoofd neerlegde― stond onder den invloed van Bismarck. Pas had Wilhelm II den troon beklommen of hij brak met den ďijzeren kanselierĒ af. Hij wilde zijn eigen meester zijn. Hij is het ook gebleven.
Geen vraagpunt van gelijk welk vak der in- of uitwendige politiek wordt zonder hem of buiten hem opgelost. ďHet Duitsche volkĒ zoo sprak kanselier von Bulow in den Rijksdag, in 1903, ďwilde van geen schaduwkeizer weten; het wil eenen keizer van vleesch en bloed.Ē Heer von Jagow ―de nieuwe minister van buitenlandse zaken― zal, als zijn voorzaat, Heer von Kiderlen-Waechter het deed, deze gewaarwording opdoen.
Wilhelm II's uitingen nopens de verschillende vragen des tijds; zijne herhaalde aanmaningen tot medewerking aan 's rijks welvaart en macht ―te land en ter zee― zijn iedereen bekend. Het gebeurt hem zelfs een weinig te veel te zeggen, iets waarover zekere lieden van den Reichstag een paar jaren geleden zich luidop bekloegen. Die veel spreekt loopt gevaar zich tegen te spreken, in daden of in woorden. Men herinnert zich den beruchten draadbrief van gelukwenschen aan Voorzitter Kruger na den mislukten inval van Jameson in Transvaal. Dat de Boerengeneralen aan dovemansdeur klopten toen zij een gehoor van den keizer begeerden te bekomen, is men echter niet vergeten. Nu, eene grootmacht zooals Duitschland moet immers rekening met de eischen der politiek houden.
Als grootmacht bekleedt het Duitsche rijk eene der eerste plaatsen in de Wereldpolitiek. Sommigen verwijten het de eerste plaats ―de heerschappij over de volkeren van Europa― na te jagen...

Alleszins duldt Engeland niet dat Duitschland hem op het gebied der zeemacht vooruitstreve1. Elk moet eene plaats hebben onder de zon: daarover is men het te Londen en te Berlijn eens. Doch: ďhet meesterschap der zee moet mij behoorenĒ zegt de Engelsman. Verliest deze zijne vloot, dan is hij machteloos en kan hij zelfs, daar hij een eiland bewoond, broodloos gemaakt worden. De vernietiging der Duitsche vloot zou Duischland zijne hoedanigheid van groote macht ten lande ―dank aan zijn sterk leger― niet benemen.

De vrees voor Duitschlands heerschappij was niet vreemd aan het ontstaan der Drievoudige Overeenkomst ―sedert eenige jaren tusschen Engeland, Frankrijk en Rusland gesloten― als tegenwicht voor den Driebond, dewelke Duitschland, Oostenrijk en ItaliŽ vereenigt. De Driebond is, voor een paar weken, vernieuwd geworden. Een jaar te vroeg, denkelijk ten gevolge van de huidige gebeurtenissen in het Oosten.
Niet alleen in de buitenlandsche politiek, en op het gebied der leger- en vlootmacht, bekleedt Duischland eene heerlijke plaats. Hij die Oostenrijk verloeg te Sadowa en Frankrijk te Sedan, is ook overwinnaar op het slagveld der stoffelijke ontwikkeling... De plaats ontbreekt voor cijfers.
De wedijver tusschen Duitschland en Engeland, op bijna alle punten van den aardbol, is overbekend. Eenige jaren geleden wilde de Duitsche regeering geen soldatenbeen voor eene koloniale bezitting geven. Beziet thans de kaart van Afrika: de ommekeer is sprekend.

Mocht Duitschlands invloed immer de wereldvrede ten goede komen! Mocht kanselier von Bethmann-Hollweg wijzer handelen dan zijne voorzaten, die op de vredesconferencie noch van ontwapening, noch van verplichtend scheidsgerecht wilden weten; mocht kroonprins Frederik, die als volksgezind doorgaat, doch ook als bewonderaar van Napoleon I, en, wat er van zij, met de hem wachtende taak ernstig is ingenomen, een dienaar van de vrede wezen!

Ed. Vlietinck

http://users.skynet.be/ovo/WilhelmII.html#pros1

Deze artkelen worden gebruikt met vriendelijke toestemming van Dhr Pros Robaer
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 15 Aug 2006 8:58    Onderwerp: Reageer met quote

http://www.erziehung.uni-giessen.de/studis/robert/wilhelm2sam.html

Wilhelm-linkjes
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Personen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group