Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Shrapnel 2017 nr 4 inhoud

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> WFA-België Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
blindgangerGeregistreerd op: 1-10-2010
Berichten: 66

BerichtGeplaatst: 27 Nov 2017 9:39    Onderwerp: Shrapnel 2017 nr 4 inhoud Reageer met quote

Blz. 2: Passendale: Canadezen in het gareel voor de laatste stoot Freddy Vandenbroucke
Wat de Canadeze generaal Currie eiste leek op het nieuwe Franse concept. Een afdoende hoeveelheid artilleriesteun, die een aanval dekt over een relatief smal front (ongeveer 3 km), uigevoerd door amper twee divisies in de frontlijn die dan maar met een beperkt aantal bataljons in de vuurlinie blijven die vervolgens snel worden afgelost.

Blz. 11: Een onverteld verhaal na negentig jaar uit het ongewisse gehaald Ingrid Pype
“De lijken in kisten gelegd, werden tot vóór de kerk gebracht. ’t Was door bemiddeling van zekere Juffr. Orian die zich daarmee gelastte in al de parochies rond Merchtem, en men mag zeggen dat verscheidene zijn terecht gekomen daardoor die anders nooit zouden teruggevonden zijn. Aan de Kerk werden de gebeden gelezen door de geestelijkheid der parochie. Hier moeten we in ’t voorbijgaan aanstippen dat een Duitsche delegatie van Dendermonde aanwezig was bij de ceremonie. Als er te ‘paradeeren’ was, ontbraken ze niet.”…

Blz. 23: Korpsbevelhebber, generaal Berthold von Deimling, ‘Schlächter von Ypern’?
Freddy Vandenbroucke / Herman Verstraete
Berthold Deimling, hoewel geen Pruisische jonker, waarmee Duitse topgeneraals wel eens worden geïdentificeerd, was al even-min van adellijke afkomst waarmee het kruin van de legertop vol van zat, de von’s van hier tot ginder. Nochtans, ook hij kon vanaf 1905 een von aan zijn naam toevoegen, na in de adelstand te zijn verheven. Maar in wezen bleef hij een zoon uit een begoede burgerklasse, meer bepaald hogere ambtenarij. Daar zal hij na een abrupt afgebroken militaire carrière, mentaal weer bij ‘thuis-komen’. Hij werd immers eind 1916 ‘kaltgestellt’ door het nieuwe tandem von Hindenburg-Ludendorff als Oberste Heeresleitung.

Blz. 44: Keizer Wilhelm II… Herman Verstraete
Ook in zijn onmiddellijke omgeving maakte men zich zorgen om zijn woede-aanvallen, zijn mentale evenwichtsstoornissen, zijn hal-lucinaties. In kleine kring werd er zelfs aan gedacht hem af te zetten. Wilhelm wees zijn moeder af en verachtte zijn vader. Hij had een haatliefde-relatie met zijn moeder, Victoria van Saksen Coburg-Gotha, dochter van de gelijknamige Britse koningin. Geleidelijk kreeg de moeder afkeer van haar zoon.

Blz. 47: Executieplaats Dickebusch Huts … Shot at dawn (deel 2) Marnick Storme
Bij de plaatsen van executies springen twee locaties in het oog door het hoge aantal voltrokken vonnissen: Poperinge en 'Dicke-busch Huts'. Dat Poperinge als rustkwartier ook heel wat krijgsraden te verwerken kreeg, is genoegzaam bekend. 'Dickebusch Huts' echter doet menigeen de wenkbrauwen fronsen…

Blz. 51: De dood van de expressionist Wilhelm Morgner en de gevechten door het RIR 262 te Langemark, augustus 1917 Wim Degrande
In 1912 was zijn werk al te bewonderen op de grootse tentoonstelling "Sonderbund-Ausstellung" in Keulen. In datzelfde jaar maakt hij kennis met Franz Marc en Wassily Kandinsky en de "Blaue Reiter".

Blz. 57: Een haast vergeten strijd aan de Somme…in 1914 Eric Wils
Na het gevecht op 28 augustus 1914 werden eerst de Franse gewonden zo goed als mogelijk geholpen door de dorpsbewoners. Na de gewonden kwamen de doden, die pas vanaf 30 augustus met behulp van boerenkarren van het slagveld werden gehaald. In de hitte van augustus waren de lichamen al aan het ontbinden…

Blz. 67: Gabriele d’Annunzio, dichter in woord en strijder in daad tot ter dood van anderen
Freddy Vandenbroucke
Gabriele d’ Annunzio sprak in mystieke bewoordingen, gebruikte woordspellingen en riep verheven gedachten op, trouwens ook een beproefd recept voor sekteleiders. Hij zwelgde in bombastische retoriek, zonder ooit ontnuchterd te worden door werkelijk-heidszin. Bovenal hield hij van grootsheid, niet alleen als persoonlijk gevoel, maar ook als iets gemeenschappelijk en kleefde daar de gedachte aan dat daarvoor oorlog niet eens een noodzakelijk kwaad was.

Blz. 74: Tunnelling: de aardbeving-idee … Uit het dagelijkse leven van tunnelgravers…
Herman Verstraete
Zoals bij veel geallieerden kregen de gravers royale hoeveelheden rum. Ze hadden het nodig. Op de stenen kruiken stond: SRD. Strong Rum: Dilute. Straf goedje: uitlengen. Dat uitlengen werd soms vergeten.

Blz. 80: Dunkirk: een film Luc Vanacker
Wie een historisch correct verhaal wil horen, kan terecht in het vernieuw-de Bastion 32 in Duinkerke. Het aantal bezoekers schoot er dank zij de film de hoogte in. Ook het boek van Joshua Levine, Duinkerke. Het verhaal achter de spectaculaire bioscoopfilm, biedt een vrij volledig en evenwichtig verhaal van de gebeurtenissen.

Blz. 83: Ontploffing in het munitiedepot Elzentap Luc Vanacker
Tijdens de voorbereiding van de Derde Slag bij Ieper werd beslist om bijkomende munitiedepots op te richten, onder meer op het gehucht Klein Leisele en bij de Elzentap. Niet alleen voor het Belgische leger, maar ook voor het Franse en het Britse.

Blz. 86: Twee Britten aan de Belgische kust Luc Vanacker
Op twee figuren van de Dover Patrol gaan we hier wat nader in: (1) luitenant Edward Wise van de monitor Severn en (2) onder-luitenant Edgar Donovan van de Royal Naval Siege Guns in de duinen van Oostduinkerke.

Kort:
Blz. 10: Een nieuw standbeeld voor Guynemer Luc Vanacker
Blz. 56: Het verhaal achter sommige oorlogsmonumenten Freddy Vandenbroucke
Blz. 66: Column: De varkens van Hasselt Luc Vandeweyer
Blz. 89: Erratum – Jules Deman (Shrapnel 2017 nr.3) Francis Devlamynck
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> WFA-België Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group