Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

De Grote FEW Winterquiz 2017-2018: De Vragen

 
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Forum Eerste Wereldoorlog Winter Quiz Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Mirjam
Moderator


Geregistreerd op: 5-1-2006
Berichten: 3303
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 24 Dec 2017 15:59    Onderwerp: De Grote FEW Winterquiz 2017-2018: De Vragen Reageer met quote

En hier is 'ie dan eindelijk, de FEW Winterquiz 2017-2018!

De Spelregels:

1. Deelname is voor alle geregistreerde users van FEW.
2. De antwoorden zijn allemaal te vinden op of via FEW, gebruik ook de zoekrobot en de FEW Wiki.
3. Valsspelen is vanzelfsprekend verboden en wordt bestraft met uitsluiting.
4. De nummers 1 t/m 4 van de eindrangschikking mogen, te beginnen met de winnaar etc., een prijs uitkiezen. Hier de prijzen: http://forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?p=437758#437758
5. Vragen, opmerkingen en overige feedback mogen in het discussietopic worden geplaatst.
6. Inzendingen kunnen tot 28 februari, 23:59 uur a.s. per mail worden opgestuurd naar info@forumeerstewereldoorlog.nl.

Veel quizplezier!

De Vragen:

Vraag 1
Ondanks de neutraliteit werden ook in Nederland tijdens WOI versterkingen, zoals bunkers en forten gebouwd, waarvan sommige bewaard zijn gebleven. Welk type bunker zien we hier? We zoeken de officiŽle naam.


Vraag 2Wat is de titel van de Animatiefilm die het ongelooflijke maar waar gebeurde verhaal brengt van het Belgische corps ACM?
Hoe bizar eindigde dit avontuur voor de overlevenden?
Geef twee definities van de titel van de film?
Welk dialect spreken de Soldaten?


Vraag 3Tijdens de slag bij Givenchy-les-La Bassee in december 1914 moesten, zoals wel vaker, met name Britse koloniale eenheden het spits afbijten. Noem drie koloniale eenheden, minimaal van regimentsgrootte, die bij Givenchy in de frontlinie stonden.


Vraag 4De laatste jaren krijgt de rol die dieren hadden in WOI een grotere aandacht, resulterend in o.a. berichten in de media, boeken en films, zoals War Horse. Afgelopen jaar nog werd een specifiek dier vereerd met zijn eigen film. Hoe heette dit dier, wat voor ras was het, wat was zijn "rang" en bij welke eenheid diende hij?


Vraag 5De poppy is voor de Britten het algemeen erkende symbool voor de herdenking van gevallenen van de Eerste Wereldoorlog. Vrijwel onbekend is dat een ander deel van het Commonwealth bovenstaande bloem als herinneringsteken voert. Welk Dominion gebruikt deze en welk bloemetje is het?


Vraag 6Op 17 augustus 1914 barstte de Eerste Wereldoorlog aan het Oostfront uit. Bij welke plaats ontmoetten het Duitse en het Russische leger elkaar voor het eerst?


Vraag 7De Eerste Wereldoorlog vormde de aanjager voor veel medische ontwikkelingen. Ook plastische chirurgie vond zijn oorsprong in WOI. Wie wordt gezien als de "vader van de plastische chirurgie" en welke medische behandeling voerde hij als eerste uit?


Vraag 8Menig bekende sportploeg verloor in WOI een of meer leden aan het front. Nog het afgelopen jaar herdacht een bekende Duitse sportvereniging haar gevallen zonen. Welke vereniging was dit en hoeveel leden van de club zijn in de Grote Oorlog gesneuveld?


Vraag 9De proviandering van soldaten tijdens WOI was voor alle partijen vaak een moeizame onderneming en de kwaliteit van het verstrekte voedsel was vaak matig en dubieus. De Britten hadden een even beroemde als beruchte ingeblikte all-in maaltijd, Maconochie's Stew. Deze stew had een vervelend effect na consumptie. Wat was dit effect?


Vraag 10Op 18 juni 1916 sneuvelt de legendarische Duitse aas Max Immelmann, de Adelaar van Lille. De oorzaak van zijn neerstorten wordt nooit helemaal duidelijk, ook doordat verschillende belanghebbende partijen verschillende oorzaken noemen. Welke oorzaken worden genoemd als reden van zijn dodelijke crash?


Vraag 11Een bepaalde gemeente in BelgiŽ combineert het unieke gegeven dat op haar grondgebied zowel de Belgische eerste linies lagen, als het veilige achterland met hospitalen, begraafplaatsen, veldkeukens en kampementen. Deze gemeente heeft dat in de herdenking van 100 jaar Grote Oorlog ook nadrukkelijk naar voren laten komen. Welke gemeente is dit?


Vraag 12Naar aanleiding van de 100e verjaardag van de (eerste) Slag aan de Marne in 2014 brachten de Franse posterijen een vel met gedenkzegels uit. Beschrijf wat er op die zegels afgebeeld werd.


Vraag 13Op 11 november 1918 om 11:00 ging de wapenstilstand in en kwam een eind aan de strijd in WOI. Tot vlak voor 11:00 sneuvelden helaas nog soldaten. Wie was officieel de laatste Amerikaanse soldaat die voor de wapenstilstand sneuvelde en waar gebeurde dat?


Vraag 14Begin 1915 werd een particulier plan gelanceerd om door middel van mediation door neutrale landen de oorlogvoerende partijen over te halen tot een wapenstilstand. Hoe kwam dit plan te heten, wie was de initiatiefnemer en waardoor mislukte het plan hoofdzakelijk?


Vraag 15Aan het einde van WOI eiste de beruchte Spaanse Griep wereldwijd naar schatting tussen de 20 en 50 miljoen dodelijke slachtoffers. Welke krant maakte op het Europese continent voor het eerst gewag van een epidemie?


Vraag 16Op Commonwealth oorlogsgraven staat, indien bekend, altijd netjes het embleem van de eenheid waarin de gesneuvelde diende uitgebeiteld. Hierboven zie je drie van dergelijke emblemen. Bij welke eenheden horen ze?


Vraag 17Een klassieker van Revell, de Fokker DVII. Welke Duitse aas vloog het toestel dat op deze doos staat afgebeeld en op welke leeftijd werd hij officier?


Vraag 18Een curieus monument voor de gesneuvelden van WOI. Waar staat het en hoe heet het bouwwerk in de volksmond van de lokale bevolking?


Vraag 19Een doodgewoon bruggetje over een doodgewone sloot in een doodgewoon landschap. Of is er wat bijzonders aan deze brug? Zo ja, noem twee bijzonderheden en waarom is deze afgelopen jaar in het nieuws geweest?


Vraag 20Tijdens WOI werden helaas honderden soldaten geŽxecuteerd wegens desertie, lafheid of andere vergrijpen. De meeste oorlogvoerende naties hebben deze mannen (veel) later alsnog gerehabiliteerd. Het Britse leger executeerde haar veroordeelden in Vlaanderen vooral op twee plekken. Poperinge was de ene, wat was de andere?


Vraag 21In de Eerste Wereldoorlog werd aanzienlijk gebruik gemaakt van kabelbanen, vooral in bergachtige streken. De Oostenrijkers zagen al vroeg het belang hiervan in en richtten reeds voor de oorlog een aparte Seilbahnabteilung op. Waar was deze gevestigd?


Vraag 22In september 1915 openden de Geallieerden op uitnodiging van de Griekse MP Venizelos een front rond het schiereiland Thessaloniki om de Centralen op de Balkan tegengas te kunnen geven. Hoeveel en welke Geallieerde landen hadden troepen in deze sector gelegerd?


Vraag 23
En tot slot: verzin een grappig bijschrift bij deze foto

Hele fijne feestdagen iedereen!
_________________
Beware of half truths--yours may be the wrong half
Don't lose your temper--no one else wants it
the reverend Tubby Clayton

http://hvhwo2.wordpress.com/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Forum Eerste Wereldoorlog Winter Quiz Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group