Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Nieuw: Vive Labeur

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Boekennieuws - Vers van de pers - Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7019

BerichtGeplaatst: 07 Jul 2017 7:21    Onderwerp: Nieuw: Vive Labeur Reageer met quoteHet avontuurlijke wedervaren van de Chinese onderwijzer-arbeider Sun Gan in onze contreien tijdens WO I


“In de oorlog krioelde het in de lucht boven Frankrijk van de vliegtuigen, als waren het bijen en vlinders op verkenning tussen de bloemen. Dag of nacht, vroeg of laat, altijd waren er wel vliegtuigen te zien. Soms ging de een boven de ander vliegen om zijn vliegkunsten te tonen. Drongen er Duitse vliegtuigen binnen, dan vormden enkele dozijnen vliegtuigen een groep voor een luchtgevecht. Er ging machinegeweervuur heen en weer, beneden op de grond bulderden kanonnen onophoudelijk. Een indrukwekkend maar ook gevaarlijk schouwspel.”

— Sun Gan


Begin november 1917: in Calais legt een schip met Chinese arbeiders aan. De mannen maken deel uit van het Chinese Labour Corps (CLC), meer dan negentigduizend arbeiders in Britse dienst die ingezet zullen worden in de logistiek op het slagveld van de Eerste Wereldoorlog.

Aan boord is ook Sun Gan, een plattelandsonderwijzer die de kans heeft gegrepen om verre horizonten te verkennen door zich aan te melden bij het CLC. Met een opmerkelijk observatievermogen vergelijkt hij de toestand en de gebruiken in Europa met die in zijn thuisland en beschrijft hij zijn wedervaren in de oorlogsjaren.

Suns handgeschreven notities geven een unieke inkijk in de Chinese ervaring van de Groote Oorlog in Europa. Zijn aantekeningen overleefden op wonderbaarlijke wijze talrijke rampen en revoluties in China en verschijnen nu voor het eerst, in een vertaling door professor en China-expert Philip Vanhaelemeersch.

Prachtig geïllustreerd met veertig historische beelden in bichromie, waarvan een groot aantal nog nooit eerder gepubliceerd werden.

20 x 16 cm
240 bladzijden
Softcover
Bichromie
Nederlandse editie
ISBN 978 94 9267 705 1
Prijs: € 24,50

http://www.uitgeverijkannibaal.be/vive-labeur-wedervaren-van-een-chinese-arbeider-in-de-eerste-wereldoorlog
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Eric '14-'18Geregistreerd op: 19-11-2010
Berichten: 2620
Woonplaats: in een oude Hanzestad

BerichtGeplaatst: 07 Jul 2017 9:30    Onderwerp: Reageer met quote

Die zet ik even op mijn lijstje van te bekijken, want als ik het zo lees steekt het eens af tegen andere persoonlijke boeken die normaal van soldaten, verpleegsters/dokters of burgers zijn.
_________________
In a foreign field he lay. Lonely soldier, unknown grave. On his dying words he prays. Tell the world of Paschendale.
lyrics: Iron Maiden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7019

BerichtGeplaatst: 07 Jul 2017 9:48    Onderwerp: Reageer met quote

Klein ninpuntje bij het lezen is dat je telkens voor de commentaar bij de foto's achteraan moet gaan kijken in het boek.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Eric '14-'18Geregistreerd op: 19-11-2010
Berichten: 2620
Woonplaats: in een oude Hanzestad

BerichtGeplaatst: 07 Jul 2017 12:15    Onderwerp: Reageer met quote

Dat vind ik storend, net als bij voetnoten in een tekst die je dan moet opzoeken achterin. Dan blijf je soms bladeren.

Goed dat je het meld.

_________________
In a foreign field he lay. Lonely soldier, unknown grave. On his dying words he prays. Tell the world of Paschendale.
lyrics: Iron Maiden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mirjam
Moderator


Geregistreerd op: 5-1-2006
Berichten: 3303
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 31 Jul 2017 12:33    Onderwerp: Reageer met quote

Mirjam @ 31 Jul 2017 11:38 schreef:
Quote:
Door Dirk Nimmegeers

Het Chinese Labour Corps heeft van 1917 tot 1920 de soldaten en de bevolking in België en Frankrijk bijgestaan bij de Eerste Wereldoorlog en de naweeën ervan. Er bestaan intussen twee boeken met persoonlijke getuigenissen van Chinese arbeiders ‘die erbij waren’.

In 1917 komen Chinese arbeiders aan in het Belgische Poperinge. Ze werken als Chinese Labour Corps in dienst van het Britse leger en zullen blijven tot 1920.

Chinese Labour Corps

Dit Chinese Labour Corps (CLC) bestaat uit meer dan negentigduizend arbeiders. De geallieerden zetten hen in voor logistieke taken in en achter de linies van de Eerste Wereldoorlog. Ze wonen met zijn allen in aparte kampen. Een van hen is Sun Gan, een Chinese onderwijzer die landen aan de andere kant van de wereld wil leren kennen.

Het boek Vive Labeur

Chinese Labour CorpsSun houdt aantekeningen bij van zijn belevenissen en waarnemingen. Dat manuscript is een eeuw lang bewaard in China. Het is nu in het Nederlands vertaald door Philip Vanhaelemeersch. Die studeerde sinologie (KULeuven) en behaalde een doctoraat in de moderne geschiedenis (Oxford University). Hij is sinds 2011 professor bij Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen en het Confucius-instituut van die instelling. Eerder vertaalde Vanhaelemeersch de memoires van Gu Xingqing, tolk bij de Chinese arbeiders in de Westhoek. Dit jaar zorgt hij ervoor dat het Nederlandstalige publiek kan kennismaken met de geschriften van Sun Gan. De titel van het boek: Vive Labeur. Het is uitgegeven bij Uitg. Hannibal.

China – Poperinge

Op de website van het radioprogramma Espresso staat een korte intro. Een citaat: ‘met een opmerkelijk observatievermogen vergelijkt Sun Gan de toestand en de gebruiken in Europa met die in zijn thuisland en beschrijft hij zijn wedervaren in de oorlogsjaren. Suns handgeschreven notities geven een unieke inkijk in de Chinese ervaring van de Groote Oorlog in Europa’. Philip Vanhaelemeersch, de vertaler en redacteur van het boek, is op 13 juli komen praten in Espresso, het programma voor de vroege ochtend van Klara, de bekende Belgische klassieke radiozender. Via deze link kan je het beluisteren https://klara.be/aantekeningen-van-een-chinese-arbeider-wo-i

Tentoonstelling Vive Labeur

Chinese Labour CorpsRond het boek ‘Vive Labeur’ is een dubbeltentoonstelling opgezet. Een selectie van historische foto’s laat het verhaal zien van het Chinese Labour Corps. Ze gaan over de manier waarop de Chinezen samen leefden en over hun contact met de Belgen. Het tweede luik van de tentoonstelling is hedendaags: foto’s van Stephan Vanfleteren en Sanne De Wilde. Zij gingen in het China van vandaag op zoek naar de achtergrond van de Chinese arbeiders die in de Eerste Wereldoorlog gewerkt hebben voor het Britse, Franse en Belgische leger. De tentoonstelling, met randactiviteiten (o.a. een fietsroute) loopt van 1 juli 2017 tot 17 september 2017. De locatie: Gasthuiskapel Poperinge (Gasthuisstraat 1A, nabij de Grote Markt)

Niet vergeten …

De Britse organisatie Ensuring We Remember voert al jaren lang een nationale campagne voor een permanente herdenking van het Chinese Labour Corps in de Eerste Wereldoorlog. Leden van de Chinese gemeenschap in Groot-Brittannië willen dat de Chinese bijdrage aan de geallieerde oorlogsvoering meer bekendheid en waardering krijgt. Uiteraard besteedt Ensuring We Remember aandacht aan het boek Vive Labeur en de tentoonstelling.

Bronnen: ensuringweremember.org.uk, uitgeverijkannibaal.be, Klara.be, poperinge14-18.be,

Over het eerste boek verzorgd door Philip Vanhaelemeersch en over het CLC maakte de auteur een dossier voor ChinaSquare: Chinezen in Poperinge en omstreken …in 1917


http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/vive-labeur-chinese-labour-corps-in-de-eerste-wereldoorlog/

_________________
Beware of half truths--yours may be the wrong half
Don't lose your temper--no one else wants it
the reverend Tubby Clayton

http://hvhwo2.wordpress.com/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Boekennieuws - Vers van de pers - Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group