Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

De FEW Winterquiz 2016-2017: De Vragen

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Forum Eerste Wereldoorlog Winter Quiz Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
shabu
Cheffin


Geregistreerd op: 7-2-2006
Berichten: 3102
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 05 Feb 2017 20:24    Onderwerp: De FEW Winterquiz 2016-2017: De Vragen Reageer met quote

En hier is 'ie dan eindelijk, de FEW Winterquiz 2016-2017!

De Spelregels:

1. Deelname is voor alle geregistreerde users van FEW.
2. De antwoorden zijn allemaal te vinden op of via FEW, gebruik ook de zoekrobot en de FEW Wiki.
3. Valsspelen is vanzelfsprekend verboden en wordt bestraft met uitsluiting.
4. De nummers 1 t/m 5 van de eindrangschikking mogen, te beginnen met de winnaar etc., een prijs uitkiezen. Hier de prijzen: http://forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=34590
5. Vragen, opmerkingen en overige feedback mogen in het discussietopic worden geplaatst.
6. Inzendingen kunnen tot 28 februari, 23:59 uur a.s. per mail worden opgestuurd naar info@forumeerstewereldoorlog.nl.

Veel quizplezier!

De Vragen:Vraag 1In WOI werd voor het eerst op grote schaal gifgas als wapen ingezet. Welk land gebruikte voor het eerst gas tegen de vijand, wanneer was dat en welk gas werd gebruikt?

Vraag 2Op 6 oktober 1918 weten luitenants Bleckley en Goettler met hun DH4 het "Lost Battalion" te lokaliseren nabij Binarville in het Argonnewoud. De vliegers vliegen terug om te proberen de al dagen ingesloten troepen te bevoorraden. Hun heroÔsche poging kost hen beiden het leven en levert de vliegers postuum de Congressional Medal of Honor op. Bij welke eenheid vlogen Bleckley en Goettler en welk embleem voerde deze eenheid?

Vraag 3"Af en toe een militaire wandeling, maar weldra zijn we uitgewandeld; en voor ons artilleristen is oefenen met kanonnen ook niet langer dan vijf minuten uit te houden, omdat de behandeling van het moderne geschut zo allereenvoudigst is, dat de stomste pummel geen oefening nodig heeft."

Welke schrijver verhaalt hier van het eentonige Nederlandse soldatenleven tijdens WOI?

Vraag 4Wat heeft Elvis' Heartbreak Hotel te maken met de Eerste Wereldoorlog?

Vraag 5Tyne Cot is de grootste Commonwealth begraafplaats op het Europese vasteland. Naast een namenmuur met ruim 35.000 vermisten, liggen er bijna 12.000 Commonwealth soldaten en een handvol Duitsers. Opmerkelijk is dat er zich nog een aantal Duitse bunkers op en onder Tyne Cot bevinden. Hoe heten de twee zichtbare bunkers links en rechts van de ingang?

Vraag 6Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden ter ontspanning regelmatig voetbalwedstrijden gehouden. Achter het IJzerfront ontstond zelfs een af-en-aan internationale competitie met een soort van nationale teams. Hoe noemden de Belgische "internationals" zich?

Vraag 7Veel passagiersschepen werden tijdens WOI door de Britse marine gevorderd, meestal om als troepentransportschepen te dienen. Een weinig glamoureuze maar belangrijke en gevaarlijke taak met vele U-boten op de loer. Eťn zo'n troepenschip, en niet de minste(!), wist zowaar een U-boot tot zinken te brengen. Welk troepenschip was dit, wat was haar bijnaam en wie was de onfortuinlijke tegenstander die in de golven verdween?

Vraag 8Een aantal jaren geleden vond Stijn Butaye van de Pondfarm in Sint-Juliaan op hun land een stuk van een Britse Mark IV tank. Een bijzondere vondst, die vandaag de dag in Stijn's privemuseum te bewonderen is. Welke "spirituele" naam had deze specifieke tank?

Vraag 9Kapitein Sigurd von Ilsemann was van eind 1918 tot aan diens dood in 1941 in ballingschap de trouwe vleugeladjudant van de voormalige Duitse keizer Wilhelm II. Von Ilsemann's eigen leven eindigde tragisch. Hoe en waar overleed hij?

Vraag 10Tijdens WOI was een Nederlandse arts actief in ServiŽ. Behalve dat hij medische hulp bood, was hij ook een enthousiast fotograaf en legde de gruwelen van de oorlog vast in een aantal albums, die pas onlangs aan het publieke domein geschonken werden. Wie was deze arts?

Vraag 11De Commonwealth War Graves Commission is de welbekende organisatie die wereldwijd Gemenebest-oorlogsgraven onderhoudt. De organisatie heeft niet altijd zo geheten. Wat was de oorspronkelijke naam van de CWGC, wanneer werd ze opgericht en wanneer werd de naam gewijzigd in het huidige CWGC?

Vraag 12Een Duite observatieballon en wel eentje van het bekendste type. Welke "Drachen" is dit en welke schunnige maar herkenbare bijnaam hadden de Britten er voor bedacht?

Vraag 13In het najaar van 1917 lanceerden de Duitsers een gecombineerde land-, lucht- en zeeoperatie om een paar strategisch belangrijke eilanden in de Baltische Zee te veroveren. De operatie had merkwaardig genoeg een ultiem Britse naam gekregen, hoe heette ze?

Vraag 14Wie was de Russische topaas in WOI en met welk type vliegtuig behaalde hij zijn meeste overwinningen?

Vraag 15Tot zijn overlijden heeft een Vlaming er zijn levenswerk van gemaakt om gevonden shrapnelballetjes te smelten en om te vormen tot miniatuursoldaatjes. Wie was hij, wat was zijn bijnaam en wat was zijn doel?

Vraag 16Vanaf het begin was de Eerste Wereldoorlog een tweefrontenoorlog geweest voor Duitsland. Dit was in de aanloop niet altijd vanzelfsprekend. Tot anderhalf jaar voor de oorlog waren Duitslands pijlen op slechts 1 potentiŽle vijand gericht. Welke was dat en wie veranderde dat plan daarna radicaal?

Vraag 17Wat zien we op de foto en welk spectaculair verhaal kleeft aan deze locatie?

Vraag 18De winter van 1917-1918 was dermate streng dat Duitse onderzeeboten in december '17 en januari '18 niet vanuit hun havens konden opereren maar slechts vanuit 1 bijzondere locatie, welke?

Vraag 19Van de plagen die de soldaten in de loopgraven ondergingen waren ratten wel zo ongeveer de meest gehate. De jacht op de brutale bruine indringers was dan ook een populair tijdverdrijf. Welke cynische Frans-Vlaamse naam hadden de Belgische soldaten voor ratten verzonnen?

Vraag 20Wat is, behalve het formaat, het belangrijkste verschil tussen 3 inch en 4 inch Stokes mortiergranaten?

Vraag 21Op 21 juni 1919 liet de Duitse bevelhebber Konteradmiral Ludwig von Reuter zijn in Scapa Flow geinterneerde Hochseeflotte door de eigen bemanningen tot zinken brengen. De schepen konden hierdoor niet als oorlogsbuit door de Geallieerden verdeeld worden. Door snel handelen van de Britten bleef een handvol schepen de gang naar de diepte bespaard. Welke was het grootste schip dat die dag gered werd?

Vraag 22Op 13 oktober 1915 wordt Londen gebombardeerd door Duitse zeppelins. Ondanks hun aanzienlijke afmetingen en de aanwezigheid van zoeklichten, worden de luchtschepen aanvankelijk bijna niet gespot. Hoe kwam dat?

Vraag 23Op 11 november 1918 werd in Compiegne, ten noorden van Parijs, de wapenstilstand getekend en daarmee kwam een einde aan het wapengekletter van de Eerste Wereldoorlog. Wat voor weer was het in Compiegne op het tijdstip van de ondertekening en wat was de temperatuur die vroege ochtend rond Parijs?

Vraag 24Op 1 februari 2017 overleed "een monument onder een monument". Wie bedoelen we en wat was zijn bijzondere verdienste?

Vraag 25En tot slot: bedenk voor 1 punt een grappig bijschrift voor deze bloedserieuze foto!

Gr P
_________________
If any question why we died
Tell them, because our fathers lied
-Rudyard Kipling-

http://ww1relics.com/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Forum Eerste Wereldoorlog Winter Quiz Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group