Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Dood met de kogel: executies tijdens WOI

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Herdenkingen en Maandagenda Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7054

BerichtGeplaatst: 01 Okt 2016 19:20    Onderwerp: Dood met de kogel: executies tijdens WOI Reageer met quote

Het gaat maar om zoín 0,03 % van de doden van de Eerste Wereldoorlog, maar toch weken ze nog heel veel emoties los, de militairen die door hun eigen kameraden werden terechtgesteld. Een tentoonstelling in Poperinge vertelt hun verhaal en nodigt uit om na te denken over begrippen zoals plicht, vaderlandsliefde en trouw. Het is geen toeval dat dit net in Poperinge gebeurt.
Op het grondgebied van Poperinge zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog opvallend veel militairen gefusilleerd: 14 Fransen, 24 Britten, 2 Canadezen en 1 Chinees.

Het kleine Poperinge, dat net achter het front lag, werd eerst een belangrijke basis voor het Franse leger, en daarna, vanaf de lente van 1915, voor het Britse leger. De toestroom van militairen en vluchtelingen zorgde er voor dat de bevolking soms verdrievoudigde.

Hier konden de soldaten terecht voor ontspanning en vertier, na een verblijf aan het front.

Maar in Poperinge vonden er ook krijgsraden plaats en werden soldaten ter veroordeeld voor zaken zoals desertie, insubordinatie en moord. Dat is meteen ook de verklaring voor het hoge aantal executies dat in het kleine stadje plaatsvond.

In de gevangenis in het stadhuis brachten terdoodveroordeelde soldaten hun laatste nacht door. Minstens vier militairen werden op de binnenkoer van het stadhuis geŽxecuteerd.

De dodencellen in het stadhuis zijn vandaag getuige van die trieste pagina uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.

In alle legers werden de executies bij voorkeur uitgevoerd door een peloton afkomstig uit de eenheid van de terdoodveroordeelde, en in aanwezigheid van zoveel mogelijk troepen uit die eenheid.

Vaak schoten leden van executiepeloton naast en moet de bevelvoerende officier een genadeschot geven. Meestal gebeuren de executies bij het krieken van de dag, daarvan is de Engels uitdrukking ĎShot at dawní afkomstig.


De verschillende legers gingen op een zeer verschillende manier om met zaken als desertie, plichtsverzuim en insubordinatie. En het aantal executies verschilt sterk.

In het Britse leger werden 346 executies uitgevoerd, vooral voor desertie. Het Canadese leger voerde 25 executies uit en het Nieuwzeelandse 5.

Het Australische leger geen enkel! íSoldaten executeren, die vrijwillig dienst hebben genomen voor een zaak die niet in de eerste plaats de hunne was, kan niet,í vond de Australische legertop.

Opvallend is dat bij de aanleg van de Commonwealth-begraafplaatsen beslist werd om ook de geŽxecuteerden een graf te geven, ongeacht de omstandigheden van overlijden! De familie besliste wat er op de grafsteen kwam te staan.

Alleen in het geval van Albert Ingham kiest de vader voor een niet mis te verstane tekst: ďShot at dawn, one of the first to enlist, a worthy son of his fatherĒ.

Het Franse leger executeerde 668 soldaten na een vonnis, zeker aan 72 executies ging geen vonnis vooraf! De meeste executies werden uitgevoerd in de eerste twee oorlogsjaren, onder politieke druk daalde het aantal nadien fors.

ItaliŽ telt 750 executies, Bulgarije 800, Oostenrijk-Hongarije 1.148 ! Voor Rusland zijn geen cijfers bekend.

Opvallend zijn de Duitse cijfers: amper 48 militairen werden geŽxecuteerd. Dat zou in de eerste plaats te maken hebben met het feit dat er altijd een beroepsrechter-advocaat aanwezig was in de krijgsraden.

De Duitse legertop was niet tevreden over die mildheid, volgens generaal Erich Ludendorff was het een van de oorzaken van de Duitse nederlaag.

Het Belgische leger executeerde 12 soldaten. Voor het laatst moest een Belgisch militair voor een executiepeloton verschijnen omwille van Ďplichtsverzuimí in mei 1915, de drie executies die nog volgden in de jaren nadien waren omwille van moord.

Ook na mei 1915 werden nog Belgische soldaten ter dood veroordeeld voor Ďplichtsverzuimí en desertie, maar ze werden in beroep vrijgesproken of kregen gratie.

Pardon voor de geŽxecuteerden ?

In 2000 verleende de Nieuw-Zeelandse overheid als eerste pardon (vergeving) aan haar vijf geŽxecuteerde soldaten. Groot-BrittanniŽ en Canada volgden in de jaren nadien. De gefusilleerde militairen werden erkend als oorlogsslachtoffer.

Frankrijk is nog niet gevolgd; het land geeft sinds kort wel volledige openheid van zaken en zette de dossiers van de Ďfusillťsí in 2014 online.

Families van de 9 Belgische soldaten, die omwille van plichtsverzuim zijn gefusilleerd, ijveren in ons land sinds eind 2014 voor excuses van de overheid.

Een wetenschappelijke commissie buigt zich nu over de elf dossiers van de Belgische gefusilleerde soldaten. Het onderzoek moest in 2015 zijn afgerond maar voorlopig is het nog wachten op de resultaten.

Misschien pakt de overheid in 2018 uit met excuses, als slot van de herdenkingsperiode?

De historicus BenoÓt Amez (UCL) vindt intussen dat de Belgische overheid best ŗlle geŽxecuteerden, ook de moordenaars, en ook de Duitsers en gewone burgers die voor spionage werden veroordeeld en geŽxecuteerd tijdens de Grote Oorlog, als slachtoffers moet erkennen.

Niet alleen zijn er twijfels, stelt hij, over de correcte rechtsgang tijdens hun proces, maar vooral: als er geen oorlog was geweest zouden zelfs de moordenaars nooit zijn geŽxecuteerd.

De doodstraf was in ons land bij het begin van de oorlog nog lang niet afgeschaft, maar werd al niet meer uitgevoerd sinds 1863.

Bij de inkom van de tentoonstelling in de Gasthuiskapel in Poperinge wordt de bezoeker geconfronteerd met het monumentale beeld ĎShot at Dawní van de Nederlandse kunstenaar Anno Dijkstra. Het beeld zal in 2018 in brons worden uitgevoerd en een plaats krijgen in het stadspark van Ieper.

Anno Dijkstra stelt de bezoekers de vraag: ďVerdient een deserteur een standbeeld?Ē In een video-reportage laat de kunstenaar vier deskundigen en leerlingen van een middelbare school op die vraag antwoorden; een uitnodiging om na te denken over begrippen als plicht, vaderlandsliefde en trouw.

http://deredactie.be/permalink/1.2779400
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Herdenkingen en Maandagenda Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group