Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

De muiterijen in het Franse leger in 1917

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het Franse Leger 1914/1918 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
TomGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 2310
Woonplaats: Heemskerk

BerichtGeplaatst: 29 Jan 2006 19:11    Onderwerp: De muiterijen in het Franse leger in 1917 Reageer met quote

Hieronder de inleiding van het artikel van M. Wielinga over de muiterijen in het Franse leger in 1917. Op www.ssew.nl staat het volledige artikel.

In de periode april tot en met juli van het jaar 1917 vonden in het Franse leger op grote schaal muiterijen plaats. Uit in 1967 vrijgekomen Franse archiefstukken bleek dat er hoofdzakelijk sprake is geweest van oorzaken van militaire aard, hoewel de Generale Staf ze destijds voornamelijk zocht in defaitisme en politieke agitatie die vooral een impuls hadden gekregen door de revolutie die in 1917 in Rusland plaatsvond. Al in de winter-periode van 1916-1917 had de inlichtingendienst van het Franse leger bewijzen trachten aan te dragen voor het bestaan van een geheim pro-Duits complot dat bedoeld was om het Franse leger te demoraliseren.
Generaal Pétain, de opvolger van de generaal Nivelle, heeft het bestaan van een dergelijk complot echter nooit willen accepteren. Ook bleken bij nader onderzoek geen politieke motieven te vinden.
De muiters die voor de krijgsraad werden gedaagd, deden nooit een beroep op pacifisme of socialisme om hun optreden te verklaren. Zij noemden, telkens opnieuw als reden voor de muiterij, de enorme verliezen van hun eenheden bij, als zinloos ervaren aanvallen, de slechte regelingen rond de verloven, slechte huisvesting, slechte voeding en oververmoeidheid. Deze verklaringen werden ondersteund door uitspraken van bevelvoerende officieren en die van commissies welke belast waren met het onderzoek naar de gebeurtenissen.
_________________
Wat we doen in 't leven, klinkt door tot in de eeuwigheid.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
eagleGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 1647

BerichtGeplaatst: 30 Jan 2006 20:41    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
En novembre 1998, du côté de Craonne ou du chemin des Dames, Lionel Jospin a prononcé une parole historique pour les mutins de 1917 : "Que ces soldats, désignés pour l'exemple, réintègrent pleinement notre mémoire collective nationale". Il aura donc fallu attendre 80 ans pour qu'un responsable politique courageux rompe le tabou pesant sur les mutins, les fusillés pour l'exemple et les autres renvoyés au casse-pipe illico. Bien peu survécurent. Cet homme politique courageux, même s'il n'emploie pas le terme "réhabilitation", fut donc Lionel Jospin et je lui en rends sincèrement hommage aujourd'hui faute d'avoir pu le faire à l'époque (en 1998, l'aventure des blogs n'avait pas commencé).


het duurde 80 jaren om enig begrip op te brengen, en dan nog...
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Von KluckGeregistreerd op: 24-9-2005
Berichten: 119

BerichtGeplaatst: 02 Feb 2006 0:46    Onderwerp: Reageer met quote

Het was ook geen muiterij..; het was een Staking! Zeg maar een totale en wijdverspreide weigering om:

!1) terug te keren naar de voorste loopgraven/linies

2) nog langer deel te nemen aan zinloze, offensieve acties (geïnitieerd door voornamelijk het Oppercommando/Generaliteit).

Het is pas later (post-oorlog) getypeerd als een Muiterij.

Volgens van Dale:

mui·te·rij (de ~ (v.), ~en)


1 gewapend oproer van krijgs- en scheepsvolk

..maar er is niet één Frans officier omgekomen tijdens deze staking... eh..'muiterij'..

Daarom hadden de Duitsers ook niks in de gaten! Omdat het ogenschijnlijk Business as Usual was.l Erger en Ergo was: vele officieren ondersteunden (deden mee aan) deze Staking!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PeterGeregistreerd op: 19-2-2005
Berichten: 340

BerichtGeplaatst: 02 Feb 2006 9:06    Onderwerp: Reageer met quote

Von Kluck @ 02 Feb 2006 0:46 schreef:
Het was ook geen muiterij..; het was een Staking!


Voor een deel ga ik met je mee in deze stelling Von Kluck.
Soortgelijk is ook de strekking van het artikel. Er worden diverse citaten aangehaald welke aangeven dat het meer om een staking dan een muiterij gaat.

Volgens hem (generaal Pétain) hielden de muiterijen geen weigering in om oorlog te voeren, maar waren ze alleen een weigering om op een bepaalde manier oorlog te voeren.

En in het nawoord:
De muitende infanterie onderhandelde als het ware met de legerleiding over betere ‘arbeidsvoorwaarden’. Deze opvatting lijkt de houding van Pétain te bevestigen. Hij was immers de mening toegedaan dat de muiterijen geen weigering inhielden om oorlog te voeren, maar alleen een weigering waren om op een bepaalde manier oorlog te voeren.

Echter dit geldt niet voor alle zaken, volgens de van Dale is muiterij:

gewapend oproer van krijgs- en scheepsvolk.

Onderstaande tekst (uit het artikel) geeft aan dat er wel degelijk sprake was van een gewapende oproer:

‘Bij het 47e RI was de rebellie kort maar hevig. Op 2 juni 1917 gooiden manschappen van de 7e compagnie van het 70e BCP (Batallion de chasseurs à pied) stenen en andere voorwerpen naar een aantal van hun officieren. ’s Nachts trokken muitende soldaten naar het dorp Beuvardes en beschoten daar het onderkomen van de officieren. Drie officieren, onder wie de bataljonscommandant, waren gedwongen te vluchten om aan de dood te ontkomen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Von KluckGeregistreerd op: 24-9-2005
Berichten: 119

BerichtGeplaatst: 03 Feb 2006 1:42    Onderwerp: Reageer met quote

Het lijkt dus verdacht veel op een FNV aktie! Militante leden gooien wat ramen in bij bestuurders (op een ministerie), men komt in opstand tegen hun reageerders.., en men gijzelt soms wat Kaderleden!!

een Staking dus!!

Er gebeurt dus feitelijk nix!!

Wat Gemauw over de Arbeids-condities!!

De Revolte van 1917 van het Franse leger was dus gewoon een Staking! Een Arbeids-opstand!

Een ECHTE revolte was wat *daadwerkelijk) gebeurde met het Russische leger..!! Toen het (overwegend) proletarische (sub)kader (lees: onder-offcieren.., manschappen!!) er dus daadwerkelijk het bijltje er bij neer gooide!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 03 Feb 2006 1:47    Onderwerp: Reageer met quote

Militairen in oorlogstijd die weigeren bevelen uit te voeren muiten. Simpel. Het leger in oorlogstijd kent het begrip staking niet. En wat Van Dale zegt, moet Van Dale weten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het Franse Leger 1914/1918 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group