Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

FEW Winterquiz 2015-2016: De Vragen

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Forum Eerste Wereldoorlog Winter Quiz Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 16 Dec 2015 22:37    Onderwerp: FEW Winterquiz 2015-2016: De Vragen Reageer met quote

Vraag 1Op 23 januari 1917 werd de Duitse torpedoboot V69 op de Noordzee door Britse oorlogsschepen zwaar beschadigd en hinkte vervolgens met moeite de haven van IJmuiden binnen. De overleden zeelui (behalve de officieren) werden op de Westerbegraafplaats met militaire eer begraven en er kwam een grafmonument, wat er nog steeds staat. Wat is een anomalie op dit monument?

Vraag 2Decennia lang is er controverse geweest over wie op 21 april 1918 de Rode Baron neerschoot. Afgelopen jaar dook een ooggetuigenverslag op dat het raadsel opgelost lijkt te hebben. Wie waren (kapitein Roy Brown niet meegerekend) de drie belangrijkste kandidaten en wie van hen lijkt de dader te zijn geweest volgens het ooggetuigenverslag?

Vraag 3Nieuw-Zeeland leverde met een inzet van ruim honderdduizend troepen op een bevolking van iets meer dan een miljoen mensen een ruimhartige bijdrage aan de Geallieerde strijdmacht in WOI. De Kiwi's leden met name in Vlaanderen vreselijke verliezen. Op welke dag sneuvelden de meeste Nieuwzeelanders in de gehele oorlog?

Vraag 4Het Duitse leger had in WOI een goed doordacht systeem om munitie naar het front te vervoeren. Dit begon vanuit Duitsland hoofdzakelijk per spoor. Hoe heetten de laatste haltes voor het front die munitietreinen konden bereiken, waarna de munitie werd uitgeladen en opgehaald?

Vraag 5In de begindagen van de oorlog vocht het Franse leger menig wanhopige veldslag om de opmars van het Duitse leger te stuiten of tenminste te vertragen. Bij ťťn ervan was het garnizoen van een vestingstad betrokken, de veldslag werd echter niet bij die stad gevoerd maar elders. Wat was de vestingstad, welke slag betrof het en hoeveel individuele graven liggen er op de begraafplaats waar de Franse gesneuvelden van die slag rusten?

Vraag 6De Eerste Wereldoorlog mocht door de deelname van landen over de hele wereld en evenzovele strijdtonelen met recht een wereldoorlog genoemd worden. Welk land verklaarde als laatste de oorlog aan Duitsland en wanneer was dat?

Vraag 7Wat is dit curieuze bouwwerk, waarvoor diende het en waar is het van gemaakt?

Vraag 8De laatste decennia is de belangstelling voor WOI aanzienlijk toegenomen. Dit heeft ook gevolgen voor musea, monumenten en sporen van de oorlog, positief en soms negatief. Noem tenminste vier WOI-musea in de Westhoek die sinds de jaren '80 verdwenen zijn (al dan niet vervangen door nieuwe musea).

Vraag 9De Mle. 1886 "Lebel" was niet de enige maar wel de bekendste bajonet in gebruik bij het Franse leger in WOI. Wat was de bijnaam van deze bajonet en wat was het grootste uiterlijke verschil t.o.v. de standaardbajonet van de Duitsers en de Britten?

Vraag 10Het IJzeren Kruis (1e en 2e klasse) was sinds 1813 de bekendste Duitse dapperheidsonderscheiding die ook in WOI regelmatig verleend werd. Er waren verschillende fabrikanten van deze van oorsprong Pruisische onderscheiding. Wie was de maker van een 1914 1st Klasse EK als er CD 800 op staat?

Vraag 11De Fransen gebruikten in WOI soms een simpel slim systeem om de identiteit van een gesneuvelde na een begrafenis nog na te kunnen gaan. Dit deden ze als er geen tijd was om de naam van de gevallene op een grafkruis te schrijven of voor de zekerheid, als de begraafplaats nog in de buurt van de frontlijn lag. Welk systeem was dit?

Vraag 12Tijdens WOI haalde Groot-BrittanniŽ tienduizenden Chinezen naar Europa om het tekort aan arbeidskrachten aan het front aan te vullen. Wat was de naam van dit arbeiderskorps en welk motto werd meestal als blijk van eerbetoon geplaatst op de graven van de Chinezen die omkwamen in Europa?

Vraag 13Een gebruikelijk tijdverdrijf onder soldaten was het vervaardigen van kunst- en gebruiksvoorwerpen van allerlei afvalmateriaal, de zogenaamde Trench Art. Veel soldaten waren meesters in het kunstig creŽren van vaasjes, aanstekers, briefopeners, gravures, ringen, noem maar op. Voor het maken van ringen was een bepaald type granaat populair om een bepaalde reden. Welke granaat en waarom?

Vraag 14Tegenwoordig ietwat vergeten is dat Oostenrijk-Hongarije tijdens de Eerste Wereldoorlog op hoog niveau een serieuze vredespoging ondernam die de verhouding met bondgenoot Duitsland flink onder druk zette. Welke benaming kreeg deze zaak?

Vraag 15Neutraliteit was een serieuze zaak! Nederland wijdde zich in WOI dan ook nauwgezet aan de taak om alles en iedereen van de strijdende partijen die de grens overschreed, te interneren. Dat men dit ook wel eens tot hilarische proporties doorvoerde, bewees een zaak uit eind 1916, waarbij zelfs de Minister van Oorlog betrokken was. Over welk wezen ging deze kwestie?

Vraag 16De stad Przemysl lag in het noordoosten van het Oostenrijk-Hongaarse rijk en was van strategisch groot belang. De vestingstad was door de Oostenrijkers uitgerust met tientallen forten en was vaak en langdurig een strijdtoneel in WOI. Wie ontwierp de verdedigingswerken van Przemysl en hoe vaak werd de stad in WOI belegerd?

Vraag 17Hoe heet het bosje op de voorgrond?

Vraag 18"Lange Max" was een 38 cm stuk scheepsgeschut waarmee het Marinekorps Flandern vanuit Koekelare de stad Duinkerken beschoot. Waar dankte het geschut zijn naam aan en wanneer was de eerste beschieting?

Vraag 19Tijdens WOI werd voor het eerst op echt grote schaal gebruik gemaakt van zeemijnen. Door zowel de Centralen als de Geallieerden werden voornamelijk contactmijnen gebruikt, mijnen die bij direct contact met een schip ontploften. Hoe heten de kenmerkende "stekels" die aan de buitenkant van vele van deze contactmijnen zitten? Wat is de andere soort zeemijn die geen direct contact nodig heeft om te ontploffen?

Vraag 20Nederland kreeg na de Duitse inval in BelgiŽ te maken met grote aantallen Belgische vluchtelingen. Minder bekend is dat ook Franse vluchtelingen tijdens WOI naar Nederland kwamen. Waar vinden we een monument voor de in Nederland overleden Franse vluchtelingen?

Vraag 21Het onwaarschijnlijke en heroÔsche epos van de actie van sergeant Alvin P. York op 8 oktober 1918 in de Argonne is ťťn van de meest legendarische verhalen van WOI geworden. Hoeveel gevangenen maakten York en zijn kameraden die dag en van welke divisie waren York c.s.?

Vraag 22Noem vijf populaire muziekhits tijdens WOI.

Vraag 23Verdien een bonuspunt voor een snedig commentaar bij deze foto!
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon kŲnnen..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Forum Eerste Wereldoorlog Winter Quiz Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group