Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Vliegtuigbom gevonden op NMBS-site Nonnenwege

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> DOVO-BelgiŽ Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7074

BerichtGeplaatst: 15 Nov 2014 8:07    Onderwerp: Vliegtuigbom gevonden op NMBS-site Nonnenwege Reageer met quote

MELLE - Op de NMBS-site aan de Nonnenwegel is donderdagmiddag een vliegtuigbom uit WO I gevonden. Er is geen ontploffingsgevaar, maar de bom wordt zaterdagochtend ontmanteld. Verschillende straten worden ontruimd.
Aan de Nonnenwegel werkt spoorwegmaatschappij NMBS aan een nieuw tractieonderstation. Vooraleer ze graafwerken uitvoert, laat ze een bommenonderzoek doen. Bij dat onderzoek werd een Engelse bom van 125 kilo gevonden, die 50 kilo springstof bevat. 'We hebben beslist om die niet vandaag te ontmijnen', zegt waarnemend burgemeester Frank De Vis (N-VA). 'Anders moesten we het Sint-Franciscusinstituut ontruimen en was er te veel hinder voor het auto- en treinverkeer.'

Evacuatie

Alle bewoners die in een straal van 480 meter wonen (zie stratenlijst onderaan) moeten zaterdag hun huis verlaten tussen 7 en 12 uur. Ze kunnen worden opgevangen in de gemeenteschool. 'De bom wordt doormidden gesneden met een krachtige waterstraal, zodat de kop van de bom wegspringt', zegt Frank De Vis. 'Dan beslist DOVO of de bom ontmanteld kan worden of moet ontploffen. Negen op de tien keer is dat niet nodig, maar we ontruimen preventief.' Bewoners die in een straal tussen 480 en 730 meter wonen (zie stratenlijst onderaan) , moeten morgen tussen 7 en 12 binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden.

Omleiding en treinhinder

Het verkeer op de Brusselsesteenweg wordt pas omgeleid op het piekmoment van de ontmijning. Het verkeer wordt dan omgeleid langs de Geraardsbergsesteenweg en de Merelbekestraat. De Gontrode Heirweg en de oprit naar de R4 blijven toegankelijk. De NMBS wacht de acties van DOVO af, eer ze ingrijpt. 'De treinen rijden normaal', zegt Geert Dierckx. 'We staan in permanent overleg met DOVO, en we beslissen aan de hand daarvan welke treinen we omleiden of dat er treinreizigers moeten overstappen. We houden de reizigers op de hoogte via Railtime.'

Woning verlaten binnen straal van 480 meter

Binnen een straal van 480 meter moeten mensen hun woning verlaten en opvang zoeken. Het gaat om volgende straten:

Braamboslaan

Bromeliastraat

Camille Melloyhof

Varingstraat, tussen de Vijverwegel en de Gontrode Heirweg

Vijverveldlaan

Vijverwegel, gedeelte tussen de Platanendreef en de Varingstraat

Vlasschaard

Weidelaan

Nonnenwegel

Park Ten Hovelaan, gedeelte tussen de Varingsstraat en de Olfkenskouterlaan

Rietveldstraat

Rootputte

Zwaantjesstraat, gedeelte tussen de Nonnenwegel en het bedrijvencentrum

Wie zelf geen opvangplaats kan voorzien kan terecht in de refter van de Gemeenteschool, Brusselsesteenweg 397 te Melle. Wie hiervoor geen vervoer heeft kan gebruik maken van de gemeentelijke bus. Deze zal om 7.30 uur aan het pleintje van Melle Vogelhoek en om 7.45 aan chalet Park Ten Hove halt houden.

Wie hulpbehoevend is, zelf zijn woning niet kan verlaten en niet kan meerijden met buren kan terecht op 14 november op nummer 09 231 59 42 tussen 14 en 20 uur.

Ramen en deuren gesloten houden tot op 730 meter

Op een afstand tussen de 480 en 730 meter van het springtuig moeten mensen binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden. Dat gaat om volgende straten:

Oude Brusselseweg, gedeelte tussen de Cliviastraat en de Zwaanhoeklos

Zwaanhoeklos

Brusselsesteenweg, gedeelte tussen de Wautersdreef en het op- afrittencomplex van de R4

Zwaantjesstraat, gedeelte tussen de Brusselsesteenweg en de Nonnenwegel plus de bedrijvenzone

Varingstraat, gedeelte tussen de Vijverwegel en de spoorwegbrug

Gontrode Heirweg, gedeelte tussen de Varingstraat en de Platanendreef, kant Melle

Doornlaan

Olfkenskouterlaan

Park Ten Hovelaan, gedeelte tussen de Gontrode Heirweg en de Olfkenskouterlaan

Platanendreef

Vijverwegel, gedeelte tussen de Platanendreef en de Merelbekestraat

Tuinstraat

Azaleastraat

Begoniastraat

Palmstraat

Voor meer informatie kan u terecht op de gemeentelijke website en op nummer .............., op zaterdag 15 november vanaf 7 uur.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=bllva_01375339
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail
AccaciaGeregistreerd op: 24-11-2013
Berichten: 41

BerichtGeplaatst: 15 Nov 2014 10:34    Onderwerp: Reageer met quote

Jij was duidelijk vroeger uit bed dan ik. Wink Zie mijn vraagje van 10u27: http://forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=32326.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7074

BerichtGeplaatst: 17 Nov 2014 19:35    Onderwerp: Reageer met quote

1.000 BEWONERS GEňVACUEERD ZESTIGTAL MENSEN OPGEVANGEN IN SCHOOL

WOI-bom succesvol ontmanteld

Ontmijningsdienst DOVO heeft zaterdag succesvol de grote vliegtuigbom kunnen ontmantelen in Melle. Voor die ontmijning moesten er ruim 1.000 mensen uit hun woning. In de refter van de gemeenteschool was opvang voorzien. "Het was lastig, zeker met een kind van negen maanden. Maar we kwamen niks tekort", zegt buurtbewoner Tommy Fierens.

Donderdag ontdekte een speciale opzoekingsfirma de Engelse vliegtuigbom uit de Eerste Wereldoorlog. Die zat anderhalve meter onder de grond op het terrein van de nieuwe werkplaats van de NMBS, ter hoogte van de Nonnenwegel. Het exemplaar woog liefst 125 kilogram, bevatte 50 kilogram springstof en mat 80 centimeter. "Als zo'n bom ontploft, kunnen de scherven tot wel 800 meter ver vliegen", legt Philippe Vergucht, ploegleider van Dovo, uit. "Als je daardoor geraakt wordt, kan dat dodelijk zijn. De drukgolven die vrijkomen door de ontploffing kunnen tot 400 meter reiken. Die kunnen dan zelfs op een lange afstand oorsuizingen veroorzaken."

Noodplan
De gemeente Melle nam daarom het zeker voor het onzekere en kondigde zaterdagmorgen om 7 uur het gemeentelijk nood- en interventieplan af. Binnen een straal van 480 meter werden zo'n 1.000 mensen geŽvacueerd. Zij kregen tot 8 uur de tijd om hun woning te verlaten, al hadden al heel wat mensen hun voorzorgen genomen en vrijdagavond hun koffers gepakt. Wie niet bij familie of vrienden terecht kon, kon terecht in de gemeenteschool op de Brusselsesteenweg. Een zestigtal mensen, onder wie tien kinderen, zakte uiteindelijk af naar de refter van de school. Bewoners die binnen een straal van 730 meter van de bom woonden, moesten binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden.

Ervaring
Jan Vanderhaeghen, zijn vriendin Annie Spotbeen, en Jurgen De Keyser uit de Nonnenwegel vertrokken voor dag en dauw uit hun woning. "We gaan eerst ontbijten bij de dochter van mijn vriendin. Daarna trekken we naar de school zodat we goed geÔnformeerd worden", zegt Jan. "Schrik heb ik niet. Die mensen van DOVO kennen hun job door en door." Ook Patrick De Mol en zijn buren uit Park Ten Hovelaan maakten er in de refter het beste van. "Het is heel plezant. We wachten rustig onze tijd af, al hoop ik dat er niks speciaals gebeurt. We kwamen hier bewust naar toe, want dit is toch een ervaring."

Voor de oudere mensen kwamen de oorlogsjaren weer heel dichtbij. "Ik heb zelf de oorlog meegemaakt", aldus Magda Haerens. "Ik was toen maar zes jaar, maar ik kan hem nog perfect herinneren. Elke keer schuilen in de kelder als het alarm afging. We zijn zeventig jaar verder, maar het zijn dingen die ik nooit zal vergeten." Het jonge gezin van Tommy Fierens hoopte alvast dat de ontmanteling snel voorbij was. Zij zaten met hun dochter Olivia van negen maanden in de refter. "Het gaat wel, maar het is lastig. Er is hier zo veel rumoer dat ons dochtertje moeilijk kan slapen. We worden hier wel goed opgevangen. Het Rode Kruis heeft onder meer dekentjes voorzien en wij hebben zelf onze laptop en drinken bij."


Meer bommen
Rond half elf kon het team van Dovo starten met de ontmanteling. Het treinverkeer (zie kader) en het gewone verkeer lagen hierdoor even volledig stil. Na goed een uur was de bom onschadelijk gemaakt. "We gebruikten een speciale watersnijmachine om het ontstekingsmechanisme van de boom te zagen", zegt Vergucht. "Rekening houdend met het slechte weer ging alles vlot. Voor ons is dit al routine geworden, met 2.500 projectielen per jaar die we ontmantelen."

Toch vrezen de buurtbewoners dat ze in de nabije toekomst opnieuw soortgelijke taferelen gaan meemaken. Melle en Merelbeke zijn tijdens WOI immers plat gebombardeerd en onder de grond zitten nog heel wat projectielen en zware bommen. Ook Dovo houdt rekening met gelijkaardige acties in de toekomst. Waarnemend burgemeester Frank De Vis (N-VA) bedankte alvast iedereen voor de bereidwillige en vlotte samenwerking.


Treinverkeer verstoord tijdens bomontmanteling

De ontmanteling van de WOI-bom in Melle veroorzaakte zaterdagvoormiddag heel wat hinder voor het treinverkeer van Lijn 50 van Gent naar Brussel. "Alle treinen werden een tijdlang opgehouden", zegt NMBS-woordvoerder Geert Dierckx. "Sommige treinen zijn afgeleid via het hoofdspoor naar Brussel. Anderen moesten stoppen, waarbij de reizigers moesten overstappen op bussen om hun reis verder te zetten. Dat heeft vertragingen van gemiddeld 30 minuten veroorzaakt. Het spoor werd vanaf half twaalf opnieuw vrijgegeven. Het treinverkeer kon dan weer hernemen, maar ook dan waren er nog de nodige vertragingen." (JEW)

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-melle/woi-bom-succesvol-ontmanteld-a2122591/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail
A. DepageGeregistreerd op: 1-6-2008
Berichten: 2886
Woonplaats: Dendermonde, Oost-Vlaanderen (B)

BerichtGeplaatst: 17 Nov 2014 21:08    Onderwerp: Reageer met quote

Ik ben ook een (verhuisde) Mellenaar, gelukkig bevond mijn grootvader zich net buiten de perimeter. Hij woont trouwens ook aan de spoorweg (evenwijdige straat), maar dan iets verder naar het station van Melle zelf.
Al bij al viel het nog wel mee. Het rampenplan trad goed in werking. De opvang was prima verzorgd naar verluidt.

Er wordt af en toe wel eens iets gevonden in die buurt rond het Arsenaal, tussen Gentbrugge, Merelbeke en Melle: is het niet iets van WOI, dan wel van WOII.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> DOVO-BelgiŽ Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group